Tilda Ränzlöw Dahlgren var under sin prao en dag på SVT Nyheter Skåne. Foto: Ivan Loftrup-Ericson

”Jag har försökt komma på varför jag slutade”

Uppdaterad
Publicerad

Tilda Ränzlöw Dahlgren skriver om vilka faktorer som ligger bakom att barn och ungdomar idrottar allt mindre.

Jag kommer ihåg när jag var yngre (runt 7 år) och jag var med i ett fotbollslag för killar som är födda 2000. Det gick inte många månader innan jag slutade igen. Jag var den enda tjejen i laget och för några energiska, fotbollsälskade, sjuåriga killar så var jag nog mest i vägen. Frågan är om det också är en anledning till att ungdomar slutar? Att man inte känner sig som en i laget?

Jag tror det är vanligare bland yngre barn faktiskt. Då har man antagligen inte fattat tycke för sporten tillräckligt mycket för att det ska överväga det faktum att man inte blir accepterad. Sedan såklart är det viktigt att vara en del av laget och att alla bryr sig om alla.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Man känner sig inte tillräcklig

När man är runt 14-15 så har man oftast utövat sporten ett tag och den jobbiga perioden där folk känner sig utanför är troligtvis över. Jag har ju själv ingen erfarenhet av vara en del av ett lag, men förhoppningsvis finns det laganda och teamwork vid den här tiden.

Ett nytt problem som kan uppstå är uppmärksamheten från tränaren. När man har spelat i många år blir man duktigare, och i vissa fall så fokuserar tränaren på de bästa och glömmer bort dem som tar lite längre tid på sig att utvecklas.

Min kompis, som spelar handboll och har gjort i många år, berättade att det är en stor anledning till att tjejer i hennes lag slutar. Man känner sig helt enkelt inte tillräcklig. 

Gym och dans

Jag hittade intresset för ridsporten ganska tidigt och har ridit i omgångar tills för bara några månader sedan. Jag har försökt att komma på en konkret anledning till varför jag slutade men det är svårt att komma på en speciell. Jag skulle väl säga att den största anledningen är att jag tröttnade lite. Sedan fattade jag även intresse för gymmet och dansen, så det är det jag håller på med just nu. ”För du kan inte göra hur mycket som helst” är något man får höra av ens föräldrar ibland. Och jag förstår dem, det tar ju mycket tid. I vissa fall måste man också tänka ekonomiskt.

Grupptryck

Om vi tar upp kompisar så kommer vi in på grupptryck. Ungdomar i dagens samhälle påverkas extremt mycket av varandra, vilket inte alltid måste betyda något negativt såklart.

Men vi kan ta min ort, Kävlinge, som exempel. Det är väl lite som ett handbollssamhälle. Handboll är lätt den populäraste sporten där, både bland tjejer och killar, och förmodligen så har man inspirerat varandra till att börja. Frågan är om man inspirerar varandra till att sluta också? Alltså, att grupptrycket påverkar det antal ungdomar som slutar. 

Så kan det säkert vara beroende på hur mycket man tycker om sporten. 

Tröttnar på sporten

Som jag skrev tidigare så går jag på gym, och det är också något som är extremt populärt bland ungdomar nuförtiden. Överallt ser man folk från skolan med gymväskor och en vattenflaska i handen på väg till gymmet.

Jag vet faktiskt inte om det är friheten att kunna träna när man vill eller om det är en trend som gör att så många gymmar, men det verkar vara en stor anledning till att fler slutar i föreningar.

En vanlig anledning kan ju också vara att man tröttnar på sporten. Man förändras ju hela tiden och likaså gör ens tycke för aktiviteten. 

Att prioritera

Att vara med i en sportförening är, om man tänker efter, ett väldigt stort ansvar. Det är träningar flera gånger i veckan och matcher på helgen, samtidigt ska man också ha tid för skolan och sitt sociala liv. Man måste verkligen brinna för sporten för att få ihop allting, och jag kan med handen på hjärtat säga att jag är imponerad av mina vänner och alla andra som klarar det. 

Det är så stressigt i en ungdoms liv och ibland måste man välja bort saker för att exempelvis hinna med läxor, och det kan absolut vara en av faktorerna till att ungdomar slutar på sporter och i föreningar.

En del kanske också prioriterar andra fritidsintressen. Det kan vara andra sporter eller något helt annat, men vanligt nuförtiden är nog att många sitter inne och spelar TV-spel.

Tilda Ränzlöw Dahlgren bor i Kävlinge. Hon går i åttonde klass och var under sin prao en dag på SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet