Foto: SVT

Lever under ständigt hot

Uppdaterad
Publicerad

Länssstyrelsen beslöt idag att polisanmäla de allt grövre hoten mot djurskyddsinspektörerna. Flera av dem tvingas att leva med skyddad identitet efter att djurägare hotat dem och deras barn.

– Hoten påverkar hela vår vardag, säger Henriette Bonde, inspektör.

Länsstyrelsen i Skåne har ett 20-tal djurskyddsinspektörer vars uppgift är att se till att djur inte vanvårdas. De gör besök hos djurägare i förebyggande syfte, men också efter anmälan om misstänkt vanvård. Länsstyrelsen kan besluta att djur ska omhändertas och att den anmälda ägaren i fortsättningen inte får hålla djur.

Ett antal djurägare vänder uppenbarligen sin ilska över länsstyrelsebesluten mot enskilda inspektörer. Henriette Bonde har hotats flera gånger.

– Jag har haft djurägare som ringt mig mitt i natten. Jag har personlarm dygnet runt. och jag har inte mitt namn på dörren, berättar hon.

Flera av djurskyddsinspektörerna har skyddad identitet. I vardagen är hon också ständigt vaksam.

– När jag går ut bilen vid min bostad har jag nycklarna i handen för att snabbt komma innanför dörren.

Det är framförallt näthatet som blivit allt grövre under de senaste månaderna. Henriette Bonde visar upp en av sidorna:. ””Våga inte gå och handla, det kan finnas djurägare där som hatar dig”...”Tänk om du går i skolan med ditt barn och en drabbad djurägare har barn i samma skola och samma klass,,,kanske ditt barn drabbas av din okunnighet..”

– Det är ett direkt hot mot barnen, konstaterar hon.

En av djurskyddsinspektörerna gjorde häromdan en polisanmälan. Förundersökningsledaren Carl Sandberg på polisen i Eslöv säger till SVT att ”anmälan om hot mot djurskyddsinspektörer inte har jättehög prioritet”.

Henriette Bonde är inte förvånad.

– Nej vi har förstått att så är fallet. Näthat är väldigt svårt att komma åt.

Idag beslöt också länsstyrelsen att polisanmäla de upprepade hoten.

– Det är helt oacceptabalt att inspektörerna blir hotade när de bara gör sitt jobb, säger Mikael Ringman, pressansvarig. Det är ju inte de enskilda inspektörerna som fattar besluten, utan länssstyrelsen.

Henriette Bonde tror att det är en liten klick djurägare som ligger bakom de hatiska nätkommenterarna.

– Det handlar ofta om människor som bedriver nån form av hobbyverksamhet med djur. Eller lantbrukare med få djur. Och inte sällan finns också psykisk sjukdom och missbruk med i bilden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.