Sergeot Uzans son Dan dödades i terrorattacken. Foto: TT

”Jag kan inte leva med sorgen”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det ett år sedan Köpenhamn drabbades av terror. Två människor sköts ihjäl av en ung man som radikaliserats. Kvar är offrens anhöriga och vänner som kämpar för att det inte skall ha varit förgäves.

– Hans vänner kallade honom ”Dan the man”, säger Sergeot Uzan.

Han visar en t-shirt där det står ”Dan the man – guardian angel”. Dan Uzan var hans son, 37 år, när han dödades i terrorattacken. Han stod som vakt utanför synagogan i Köpenhamn.

– Han var en fördomsfri människa, en som hade vänner från alla religioner. För honom saknade det betydelse, säger Sergeot Uzan.

Strider mot naturen

Han berättar länge om sin son. Om trösten, hyllningarna, minneskonserter, hedersutmärkelser och att Dan blev årets dansk 2015.

Dan Uzan sköts på nära håll när han vaktade en konfirmation. Gärningsmannen var en 22-årig ung kriminell som radikaliserats och som senare sköts till döds av polisen.

– Jag kan inte leva med den sorgen, inte heller resten av familjen. Vi lever i en mardröm för det är oacceptabelt, det är orättfärdigt. Det strider mot naturen och vi är inte byggda för det, säger han.

Har hyllats för sitt mod

Även Ole Moelgaard sörjer sin vän, 55-årige filmaren Finn Nörgaard. Han blev det första offret när han besökte Kulturhuset Kruttunnan, där en av föredragshållarna var Lars Vilks.

– Jag känner en extrem sorg över att ha förlorat en god vän som jag haft i 25 år. Det är framför allt det som fyller mig, säger han.

– Finn var unik, för han lyssnade och var extremt empatisk och extremt nyfiken och uppmärksam på andra människor.

Både Finn Nörgaard och Dan Uzan har hyllats för sitt mod den där dagen och för sitt engagemang i vardagen för människor som behövde hjälp och stöd.

Vill hjälpa ungdomar

För Sergeot Uzan och Ole Moelgaard är det viktigt att deras död inte varit förgäves – att deras värderingar lever vidare.

Genom donationer och eget arbete vill de jobba för unga människor. Ole Moelgaard och hans vänner delar ut Finn Nörgaardpriset på söndag.

– Det är ett projekt som arbetar för att det som skedde den 14 februari förra året, att det aldrig sker igen. Vi vill framför allt nå unga som på ett eller annat sätt är utstötta ur det danska samhället, säger Ole Moelgaard.

Dan Uzans far menar också att allt det stöd han själv fått, för hopp med sig.

– Det ger ett hopp, ett hopp att vi står samman, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.