Detta har hänt – turerna kring Jonas Rastad

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Rastads tid som Regiondirektör i Region Skåne har kantats av kritik.

Här är utdrag från Rastads resa fram till hans avgång.

2011 – Jonas Rastad tillträder som ny landstingsdirektör i Västerbotten. Rastad gör sig snabbt känd för att med hårda nypor driva igenom besparingar. Indragna sjukstugeplatser och ambulanser i inlandet leder till stora protestmöten.

Jonas Rastad uppmärksammas också för beslutet att införa fotoförbud i alla landstingets lokaler i Västerbotten.

Bara dagar innan Rastad lämnar Västerbotten omplacerar han en av toppcheferna i länet han lämnar.

5 september 2012 – Jonas Rastad slutar med två år kvar på sitt kontrakt för att ta över som ny regiondirektör i Skåne.

Förhandlingarna sker under stort hemlighetsmakeri. Bara en mycket liten krets informeras om vilka som är kandidater.

Anställdas regler skärps

September 2012 – Kort efter att Rastad börjat sin anställning skärps tonläget kring vilka regler som gäller för personalen inom regionen. Så här säger Rastad till SVT om personal som väljer att gå ut offentligt upplevda missförhållanden: ”Jag tycker att det är onödigt om medborgarnas oro i onödan påverkas av vår interna diskussion”. 

JO-anmäls

November 2013 – Jonas Rastad uppmärksammas för ett klipp på Youtube där regiondirektören uttalar sig om meddelarfriheten inom regionen. Så här säger Rastad bland annat: ”... Om man som medarbetare i Region Skåne vill annonsera ut något som man uppfattar som ett missförhållande eller en risk, så ska man fundera på om man gör det i egenintresse eller i kundintresse...”

En Sjuksköterska i Lund JO-anmäler Jonas Rastad. Anmälaren menar att direktören vill begränsa personalens yttrandefrihet.

Juli 2012 – december 2013. En aggressiv tarmsmitta sprids på lasarettet i Ystad och orsakar sammanlagt 10 dödsfall. De flesta har vårdats på samma avdelning.

Region Skåne med Rastad som högst ansvarig får senare kritik i för att medvetet ha fördröjt offentliggörandet av 27 personer insjuknat och 10 personer avlidit till följd av smittan.

”Oförskämd och hotfull”

21 april 2015 – Region Skånes revisorer riktar kraftig kritik mot regiondirektören Jonas Rastad. Bakgrunden är hans agerande vid ett seminarium i slutet av april. Revisionen hävdar att Rastad agerat hotfullt mot en divisionschef i Region Skåne som några dagar senare fick sparken.

25 maj 2015 – Jonas Rastad avgår som Regiondirektör för Region Skåne. Enligt Fritzon påskyndade den senaste tidens kritik mot Jonas Rastad beslutet. ”Vi har kommit till en gemensam överenskommelse som innebär att Jonas Rastad idag, måndag, frånträder sin tjänst som regiondirektör för Region Skåne”, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.