Av de 80 nyanlända har ungefär 20 gått ett så kallat praktiskt basår. Foto: Edina Hrustic

Nyanlända ska förnya svenskt lantbruk

Uppdaterad
Publicerad

I Syrien jobbade hon hos lantbruksministern. Nu hoppas Teeb Al Saleh från Helsingborg på jobb inom svenskt lantbruk.

Tillsammans med 80 andra besökte hon tisdagens jobbmingel på Bjärsjölagårds slott. Arbetsförmeningen och Skogsstyrelsen, som står bakom minglet, hade bjudit in dem och skånska landsbygdsföretagare. Tanken var att visa på möjligheter för båda grupperna.

– Det finns en stor efterfrågan på arbetskraft. Det är hög åldersstruktur inom branschen och allt färre går gymnasieutbildning inom naturbruk. För de nyanlända kan det bli en chans till jobb, säger Vesna Mellström som är strateg på Arbetsförmedlingen.

Vill väcka intresse

Ungefär en fjärdedel av de nyanlända har avslutat ett så kallat praktiskt basår. Det är en sex månaders utbildning, där praktiskt träning hos en arbetsgivare kombineras med en teoretisk utbildning hos Arbetsförmedlingen. Dessa söker nu jobb.

– Vi hoppas att vi kan väcka intresse och ge information om den här branschen. Jobben finns inom jordbruk, skogsbruk, trädgård och också på golfbanor, säger Vesna Mellström.

Växtskyddsspecialist

Teeb Al Saleh kom från Syrien till Sverige för två år sedan och bor i dag i Helsingborg med sin dotter.

– Mitt specialområde är växtskydd, jag har läst mer än sex år efter gymnasiet på universitetet i Damaskus, säger Teeb.

Beredd att ta jobben

Och trots att de flesta jobb inom branschen inte är riktade till högutbildade, är Teeb beredd att ta jobben.

– Jag tänker inte så mycket på det, jag tror på mig själv och att min chef kommer se min kompetens och att jag då kommer klättra till en högre nivå, berättar Teeb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.