Johanneskyrkan fortsatt öppen för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Natten till tisdagen sov över hundra flyktingar i Johanneskyrkan. Kyrkan håller fortsatt öppet för flyktingar, tills det att Migrationsverket hittat en annan lösning.

Migrationsverket kan inte längre garantera tak över huvudet till alla nyanlända flyktingar. Efter att Malmömässan fyllts fick många flyktingar sova ute, under natten till fredagen. Då bad Migrationsverket om hjälp. Under lördagskvällen kunde Johanneskyrkan öppna sina portar för flyktingarna.

– Samtidigt som kyrkklockorna ringde till helgmålsbön så kom människor in i kyrkan. Och det var ju, på ett sätt, fantastiskt, säger Per Kristiansson, präst i Svenska kyrkan i Malmö.

Över hundra flyktingar sov i Johanneskyrkans kyrkbänkar. På morgonen kommer Migrationsverket och hämtar flyktingarna, och sen pågår kyrkans verksamhet som vanligt under dagen.

Väntar hundra flyktingar till inatt

Hur länge det kommer att fortsätta såhär vet man inte, men Per Kristiansson berättar att man kommer att finnas till hands så länge hjälpen behövs. Han är inställd på att det kommer att komma minst hundra personer ikväll igen och i så fall får de sova två i varje kyrkbänk.

– Bänkarna är långa, så det är inga problem. Men de är också väldigt smala, så många föredrar ändå att ligga på golvet, säger Per Kristiansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.