Kan bli kommuners sak att bötfälla för nedskräpning

Uppdaterad
Publicerad

Inga mätningar tyder på att vi blivit mer skötsamma sedan det blev brottsligt att slänga skräp på gator eller i parker. Dessutom är trenden att det är färre och färre som bötfälls. Nu föreslår stiftelsen Håll Sverige rent att kommunerna tar vid för att komma åt syndarna genom att bötfälla.

– Antingen vill vi se polisen göra räder så att det märks eller så vill vi se att kommunerna tar vid och bötfäller, säger Johanna Ragnartz som arbetar för Håll Sverige rent.

Arbetat aktivt

I Helsingborg har man arbetat aktivt med att försöka förändra och påverka folks beteenden. En kampanj uppmärksammades ifjor, men trots det arbetet finns det en lång väg att gå. Trots många synliga papperskorgar och sopkärl är till exempel Fria bad och Gröningen platser som fortfarande lämnas med mycket skräp och sopor.

Kommunalrådet Jonny Cato Hansson (C) tycker att förslaget är intressant.

– Det är ju kommunerna själva som får ta upp det folk lämnar, så jag tycker att det låter intressant. Polisen har ju viktigare brott att prioritera än att jaga folk som lämnat skräp efter sig.

Erbjuder påse

Iftikar Alam bor i närheten och har själv sett de som skräpar ner.

– Jag går inte fram och säger till för jag är rädd att folk upplever det som hotfullt, men jag brukar ha med mig en extra påse som jag erbjuder.

Michael Barmer tror inte på varken polis eller kommun som bötfällare.

– Det där måste börja mycket tidigare, att vi alla lär oss att inte slänga skräp var som helst. Har vi inte den känslan i oss själva vad som är rätt och fel så hjälper det inte med någon som jagar oss med böter. Det är och förblir en uppfostringssak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.