Foto: SVT

Intresset för japansk koi växer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Japan behandlas de som superstjärnor och säljs för miljonbelopp.

I Östra Göinge bor koi-karparna i ett garage men blir ordentligt ompysslade.

Garaget ifråga tillhör Mikael Gustavsson, professionell trummis och musikproducent med en hobby på väg att svälla över alla gränser. I vart fall om man frågar hans hustru Tina Mankel.

– Jag hade själv akvarium som liten och tyckte det var fint att titta på fiskar. Men det här, det är något helt annat, konstaterar hon.

På bara några år har Micke etablerat sig som en av landets främsta importörer av koi. Två gånger om året besöker han Japan för att handplocka nya yngel som sedan får växa till sig hemma i odlingen, i väntan på att säljas vidare till koi-entusiaster från när och fjärran.

– Det är sant, jag trodde inte själv att jag skulle bli så här biten. Men jag älskar verkligen koi. Ibland är det fruktansvärt svårt att sälja vidare ett riktigt fint exemplar. Man fäster sig så vid dem.

Skimrande fjäll

Han blickar kärleksfullt ut över bassängen i garaget, där ett stim av koi i alla upptänkliga färger glider fram i perfekt syresatt och filtrerat vatten. De matas med specialimporterat japanskt foder för att växa till sig bra och få den rätta texturen på sina skimrande fjäll.

– Det är oerhört kloka varelser. De kommer upp till ytan när man plockar fram maten – och gömmer sig så fort man tar fram håven, berättar Micke.

Vackert i dammen

Intresset för koi växer snabbt både i Sverige och övriga Europa, möjligen som en följd av de senaste årens vurm för allt japanskt.

Micke har trogna köpare långt utanför landets gränser, många av dem är kommersiella uppfödare, andra trädgårdsvänner på jakt efter ett vackert tillskott till den lilla dammen därhemma.

– Det är verkligen alla sorters människor som köper. Men ofta finns det där draget av att folk blivit helt bitna. Man börjar med en liten guldfisk, inser att man vill ha något maffigare, skaffar större bassäng, köper bättre vattenrening, beslutar anlägga ordentlig koi-damm i japansk stil , och så vidare, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.