August Eliesson och Thomas Gillstedt från Stockholm befann sig på Kastrup när utrymningen skedde. Foto: Richard Lööf/SVT och privat.

Två personer gripna efter utrymning på Kastrup

Uppdaterad
Publicerad

Ett larm gick på Kastrups flygplats i Köpenhamn under onsdagseftermiddagen. Flygplatsens terminal 3 utrymdes.

Det var två personers skämt om att en ”bomb som skulle sprängas” som utlöste en evakuering av terminal 3 på Köpenhamns flygplats Kastrup.Polisen blåste av larmet efter knappt två timmar – väskan innehöll inget farligt. Männen har gripits av polisen.

Alla incheckningar flyttade från terminal 3 till terminal 2.

Påverkade trafiken

Incidenten fick följder för resenärer till och från Malmö under eftermiddagen.

– Tågen stannar inte i Kastrup. Vi vet inte om de bara kör förbi eller om det är avspärrat så att de inte kommer förbi. Tydligen är det en väska, sade Ulrika Mebius, presschef på Skånetrafiken vid 13-tiden.

Metro-systemet twittrade att flygplatsens Metrostation togs ur bruk tillfälligt under utrymningen.

Polisens bombgrupp undersökte den misstänkta väskan som hittades i anslutning till incheckningen i avgångshallen. Vid 14-tiden blåstes faran över på Kastrup, berättar SVT Nyheter Skånes reporter på plats. Väskan och dess innehåll ska ha varit ofarligt.

”Kändes obehagligt”

August Eliesson från Stockholm hade varit i Köpenhamn och sett Sverige slå Danmark i fotboll under tisdagen. Han hade precis klivit av Öresundståget när polisen kom springande mot honom inne på flygplatsen och terminal 3.

 – De skrek att vi skulle gå ut. Vi hade vi bara varit på Kastrup i några sekunder, så det kändes ganska obehagligt just då. Vi visste inte om det hade inträffat en skjutning eller vad det var som pågick.

Sedan tidigare har danska Rigspolitiet höjt beredskapen i landet från ”förhöjd” till ”markant förhöjd”, den näst högsta nivån, uppger polisen i Nordsjälland. Beslutet togs i kölvattnet av terrorattentaten i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.