Kitesurfingskola firar 10-årsjubileum

Uppdaterad
Publicerad

Lommabukten är en av Sveriges bästa tillhåll för kitesurfare. Där fyller skolan nu 10 år.

Kitesurfing är en snabbt växande vattensport. Det är en extremsport med mycket action och adrenalin. Några tusen skåningar utövar sporten och här är en idealisk miljö, gynnsamma vindar, plattvatten och en skön strand.

– Det svåra är att styra Kiten samtidigt som man skall stå på brädan, säger Linn Ane Schjeldsö från Norge.

Linn Ane är här för första gången och hon har redan blivit biten av sporten. Det gäller att kunna utnyttja vindarna så man får upp farten.

– Jag har sett klipp på Youtube & bilder på Instagram där folk gör trix, hoppar och snurrar runt. Det ser jag fram emot att göra, säger Linn Ane med ett leende.

Magisk dans

Yassine Bouceta kom på femte plats i VM 2011. När han surfar är det som att se på en magisk dans. Han, brädan, seglet och vattnet är ett. Yassine har Kitesurfat i många år och han blir aldrig trött på det.

Det är en livsstil, säger han. Man träffar många olika människor och man kan resa runt i världen till olika exotiska platser.

– Det är en fantastisk känsla att surfa runt på vattnet. Hoppa, göra volter och en massa andra trix, säger Yassine. 

När man börjar Kitesurfa så gäller det att ha tålamod. Det gäller att komma över den första tröskeln.

Har man väl kommit över den så går det av sig själv och man har en stor utvecklingspotential. När du väl är varm i våtdräkten kan du själv hitta på dina trix.

– The sky is the limit!, ropar Yassine. Efter 1-2 veckor kan du hoppa runt lite och ha superkul!

Säkerheten

Det är viktigt att man tar en kurs innan man ger sig ut. Olyckor har skett med allvarlig utgång.

Kiteinstruktören Ludvig Nordin ser sammanbiten ut när han instruerar Linn Ane.

– Ratta inte, utan använd hela kroppen, ropar Ludvig.

Det finns regler att följa. Är man ute på ”hal is” så finns det tips.

Finns det trafikregler?

– Ja, det finns det. Precis som segling. Den som åker med höger ben först är den som har förkörsrätt. Och den som har vänster ben först får antingen stanna eller vända, säger Ludvig.

Vad är ditt hetaste nybörjartips?

–  Lyssna på instruktören, skrattar Ludvig.

Plattvatten

Och så var det det här med plattvattnet.

– Det blir inga vågor som stör en utan det går väldigt enkelt att köra. När vågorna bryter längre ut i sundet, så får man ett lugnt vatten här inne i bukten och då är det lättare att göra sina trix, garvar Ludvig.

REGLER ATT FÖLJA

1. Släpp bommen som man styr Kiten med. Då brukar Kiten falla ner i vattnet och en stor del av kraften försvinner.

2. Går en lina av kan Kiten loopa in mot något man kallar powerzone, där det finns ganska mycket kraft. Då kan man släpas med ett tag tills man får koll på situationen. I ett sådant läge drar man det andra säkerhetssystemet och då får man Kiten helt livlös.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.