Kor på madrass ska ge mer mjölk

Uppdaterad
Publicerad

Om korna får ligga mjukt på specialdesignade madrasser så kommer de ge mer mjölk. Det är i alla fall vad man hoppas på vid naturbruksprogrammet på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup, rapporterar P4 Malmöhus.

Den hårda gummimatta som korna tidigare legat på i kostallet har nu bytts ut mot en nästan två decimeter tjock madrass. En ko behöver ligga tolv timmar om dygnet för att må riktigt bra, men ligger de på för hårt underlag får de ofta sår på benen som lätt infekteras.

Madrasserna syftar dock till mer än att ge korna ett behagligt och längre liv. När kon ligger och idisslar kommer nämligen mjölkproduktionen igång.

– Forskning har visat att mjölken produceras när kon ligger ner, säger Göran Thorsson, ladugårdförman på Nils Holgerssongymnasiets naturbruksprogram till radion.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.