Krav på att vräkningsbeslutet skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att stänga och riva kåkstaden i Sorgenfri i Malmö har överklagats. Centrum för Sociala rättigheter begär att beslutet inhiberas och rivningen skjuts upp.

Miljönämnden i Malmö beslutade i tisdags att med omedelbara verkställighet tömma migrantlägret i Malmö. Beslutet ska verkställas även i händelse av överklagan.

Men Centrum för Sociala Rättigheter kräver ändå att Länsstyrelsen skjuter upp beslutet. Framförallt vill man ha utrett de sociala konsekvenserna för de boende om de blir avhysta.

Migrantlägret i Malmö

– Vi tycker att beslutet om rättelse vilar på skakig grund, säger Fredrik Batzler i föreningen.  För att rättelse ska gälla ska något akut ha uppstått och det menar vi att det inte har.

Föreningen anser att Malmö stad har sökt ett kryphål i lagen för att kunna genomföra vräkningen och att beslutet strider mot grundläggande mänskliga rättigheter.

– Vi menar att det saknas vilja att hitta en långsiktig lösning, säger Fredrik Batzler.

Centrum för Sociala Rättigheter understryker att miljöbalken är underställd Europakonventionen och hänvisar till flera domar i Europadomstolen där ”rätten till privat- och familjeliv och rätten till domstolsprövning inte får kringgås”.

”Rättelse ska inte vara ett medel för myndigheter att tillgripa när de genom sin egen bristfälliga handläggning inte kan verkställa sina egna beslut”.

Enligt beslutet ska lägret vara utrymt senast på söndag klockan 16:00. Därefter är kommunen beredd att med polishjälp gå in och tömma området på tält, kåkar och husvagnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet