Kritiken växer mot hanteringen av flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Från flera håll kommer nu kravet om att regeringens hantering av flyktingskrisen måste granskas.

163.000 personer ansökte förra året om asyl i Sverige. Larmrapporter kom från hjälporganisationer, kommuner och myndigheter om att mottagandet ställde stora krav.

I efterhand frågar sig många huruvida samhällets krishantering fungerade, bland annnat efter SVT Nyheter Skåne inslag om missförhållanden på Malmömässan.

– Sverige var dåligt förberedda. Den här krisen skiljer sig från andra kriser, som tsunami- och Estoniakatastrofen, eftersom den är långvarig och den dök inte upp alldeles plötsligt. Sakta men säkert insåg regeringen och myndigheten att det var en kris, säger Allan Widman (L), riksdagsledamot.

”Onödigt lidande”

I en interpellation till Stefan Löfven (S) ställer Widman frågan om vilka åtgärder som statsministern är beredd att ta till för att utreda regeringen och myndigheternas krishantering.

– Det är viktigt att vi granskar och utreder alla aspekter för att kunna stå bättre rustade nästa gång, säger Allan Widman.

Han reagerade starkt på inslaget om situationen på Malmömässan där sjuka flyktingar nekades mediciner.

– När krishanteringen inte fungerar leder det till onödigt lidande och ekonomiska skador, både för individer och för samhället, säger Allan Widman.

Hänvisar till ”historisk utmaning”

Moderaterna har begärt att konstitutionsutskottet granskar statsministerns hantering av flyktingkrisen.

Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, säger att han sedan tidigare flaggat för att en oberoende utvärdering bör genomföras.

– Men jag finner ingen grund för talet om att det inte fanns någon krisbereskap. Regeringskansliet gick upp i krisberedskap i mitten av september enligt konstens alla regler. Samarbetet med myndigheterna fungerade på ett bra sätt, säger Morgan Johansson.

Han säger att Sveriges ställdes inför en historisk utmaning när 114 000 människor ansökt om asyl i Sverige under fyra månader.

– Det var några väldigt, väldigt hektiska och svåra veckor i oktober och november att hantera, säger Morgan Johansson.

Han kommenterar också uppgifterna om missförhållanden på Malmömässan.

– Den inrättades som en väntelokal. Många blev kvar alldeles för länge, men det var en effekt av att det hela tiden kom nya. Det var svårt att uppbringa fler asylboende. Situationen var inte bra men det är en sak som man kan lära sig mer om inför framtiden, säger Morgan Johansson.

Migrationsverket försvarar sig

På fredagen rapporterade Dagens Nyheter att Migrationsverket inte omfattas av den så kallades krisberedskapsförordningen. Dagens Arena har tidigare också uppmärksammat uppgifterna.

– Hösten 2015 visar att Migrationsverket borde omfattas av krisberedskapsförordningen. Det hade gett myndigheten en bättre beredskap i den här situationen, säger Allan Widman.

Migrationsverket tillbakavisar dock kritiken om att man inte gått upp i krisberedskap. Fredrik Bengtsson, presschef, säger att myndigheten tog ledartröjan i arbetet med flyktingkrisen.

– Vi satte igång vår krisorganisation i början av september och har agerat enligt den fram till den 20 januari. Migrationsverket var den myndighet som var bäst förberedda och som sammankallade övriga myndigheter, säger Fredrik Bengtsson.

Riksrevisionen granskar

Morgan Johansson uttalar sitt fulla stöd till Migrationsverkets arbete under hösten och vintern.

– Jag tycker att Migrationsverket har gjort ett fantastiskt arbete. Människor fick tak över huvudet och mat i magen i de allra flesta fall. Sverige har aldrig ställts inför en liknande situation tidigare, säger Morgan Johansson.

Riksrevisionen har inlett en granskning över regeringen och myndigheternas hantering av flyktingkrisen. När granskningen beräknas vara färdig är ännu oklart.

– Vi kan till exempel titta på hur kommunikationen mellan regeringen och myndigheterna har sett ut, vad man hade för beredskap och hur man utbytt information, säger Anders Berg, projektledare på Riksrevisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.