Kristianstad jobbar mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad ska bli bättre på att fånga in signaler om IS-sympatisörer som reser iväg eller återvänder till kommunen. Det ska en ny arbetsgrupp se till.

I arbetsgruppen ingår bland annat representanter för barn- och utbildningsförvaltningen, arbete- och välfärdsförvaltningen samt avdelningen för skydd och säkerhet.

– Det finns ju en nationell förväntan på varje kommun att identifiera denna typen av personer och föra informationen vidare till polisen, säger kommunens säkerhetsansvarige Peter Zerpe.

I startfasen

Verksamheten är i en uppstartsfas och än har man bara haft ett enda möte, men enligt Zerpe har det förekommit signaler om våldbejakande extremism i Kristianstad.

Några särskilda åtgärder efter terrorattackerna i Paris har inte vidtagits i Kristianstad. Däremot har skyddet och säkerheten vid kommunens boenden för ensamkommande flyktingbarn tidigare setts över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.