Kritiska röster om asylregler i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks regering föreslår en skärpning av asylreglerna på flera områden. Bland annat ska polisen kunna beslagta asylsökandes tillgångar. Något som har väckt starka reaktioner.

I går debatterade politikerna förslaget i Folketinget. Det stöds av samtliga borgerliga partier och socialdemokraterna.

När förslaget första gången lades fram väckte det starka reaktioner. Många reagerade på att den danska polisen skulle beslagta flyktingarnas smycken och kontanter. Integrationsminister Inger Støjberg (Ventre) tvingades skriva in att tillhörigheter med affektionsvärde inte ska konfiskeras och hon ändrade även beloppsgränsen.

Från början skulle en asylsökande få behålla 3 000 danska kronor. Nu föreslås det bli 10 000 kronor. Tillgångar som överstiger det ska användas för att betala personens uppehälle på asylboende.

– Jag tycker det är förfärligt att vi ska ta värdesaker från de som har flytt från hus och hem hit till oss för att få ett bättre liv, säger Camilla Nellemann, som vi möter på en tvärgata till Strøget i Köpenhamn.

Maj-Britt  Jensen som har följt debatten är också kritisk till de skärpta asylreglerna.

– Jag tycker det har blivit svårt att vara dansk. Det här sättet att behandla människor som är i nöd vittnar bara om att vi har fått det så bra att vi har svårt att föreställa oss och leva oss in i hur människor som har det svårt har det, säger hon.

Klang i världen

Det så kallade smyckeförslaget är den punkt i lagförslaget som väckt flest känslor och fått internationell spridning i media.

– Det finns en viss rimlighet i att man ska betala för sitt uppehälle om man har pengar men att beslagta folks smycken och andra värdesaker tycker jag är orimligt, säger Ole Joensen i Köpenhamn.

I lagförslaget föreslås även att det ska bli svårare att få både tillfälligt och permanent uppehållstillstånd. Ersättningen till asylsökandes ska sänkas med tio procent och kvarvarande familj får flytta till Danmark tidigast efter tre år. Det är några av skärpningarna i den borgerliga regeringens förslag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fick flera frågor om smyckeförslaget efter ett regeringssammanträde i veckan.

– Det här är kanske det mest missförstådda lagförslaget i Danmarks historia. När man lyssnar på debatten får man nästan ett intryck av att folk som kommer till gränsen ska vändas upp och ner, för att se om man kan skaka ut det sista myntet ur deras fickor. Det är fullständigt förvrängt och felaktigt, sade han vid pressträffen.

I grund och botten handlar förslaget om att alla människor i Danmark ska klara sig själva om det finns en sådan möjlighet, menar Rasmussen. Statsministern gör en parallell till danskar som söker socialbidrag – som får ett nej om de har värdesaker eller pengar som överstiger en viss nivå.

Den 26 januari ska politikerna i Folketinget ta beslut om förändringarna i den danska asylpolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.