En kvinna förlorade sex liter blod efter en förlossning i Kristianstad. Foto: SVT

Kvinna förlorade sex liter blod efter förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Det brast i behandlingen av en nyförlöst kvinna i Kristianstad, som blödde kraftig efter förlossningen. Nu får sjukhuset kritik från IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

En nyförlöst kvinna i Kristianstad fick en omfattande blödning (cirka två liter) efter en för övrigt normal förlossning. Personalen konstaterade att kvinnan hade fått en bristning i slidan och hon blev sydd på operationsavdelningen. Under kvällen och natten fortsatte hon att blöda.

Två dagar efter förlossningen började patienten åter blöda. Hon fick genomgå en ny undersökning och blödningen stoppades.

Kvinnan skickades hem men efter tre dagar fick hon en ny blödning och fördes med ambulans till kvinnokliniken på Skånes universitets sjukhus i Lund. Där upptäckte personalen att det fanns en rest kvar av moderkakan.  När resterna avlägsnats genom skrapning slutade kvinnan att blöda.

Brist i behandlingen

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar kritik mot Centralsjukhuset i Kristianstad för brister i utredning och behandling av patientens omfattande blödning. ”Det framgår inte att man vid något tillfälle eftergranskade placenta (moderkaka), vilket är en adekvat åtgärd vidfortsatt blödning”, skriver IVO.

I samband med att patienten blev sydd borde personalen också ha kontrollerat livmodern.

”En sådan kontroll hade varit adekvat p.g.a. blödningens omfattning och eftersom bristningen bara var ytlig och rimligen inte var hela orsaken till den omfattande blödningen”, anser IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.