Foto: SVT

Trakasserad av busschaufför får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne ska betala 30 000 kronor i ersättning till en kvinna som blev trakasserad av busschauffören när hon reste mellan Höllviken och Malmö.

Det var i januari i år som en kvinnan märkte att bussen svajade till när hon reste mellan Höllviken och Malmö. Hon såg att busschauffören använde sin mobiltelefon och gick fram och bad honom att lägga undan telefonen. Chauffören fick då ett vredesutbrott, stannade bussen tvärt och skällde ut kvinnan med grova tillmälen som har samband med kön.

Klart fall av diskriminering

Kvinnan anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som konstaterar att det var fråga om trakasserier och att det därför har handlat om diskriminering. Parterna har nu kommit överens om en förlikning och kvinnan får i samband med det 30 000 kronor i ersättning från företaget.

– Det här är inte acceptabelt men i och med förlikningen är saken utagerad, säger Antonia Bergstrand, kommunikatör på Skånetrafiken.

Bussbolaget, som kör regionsbussarna på linjen mellan Falsterbonäset och Malmö, har efter incidenten valt att inte ge chauffören fler uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.