Costinel Ghitá från Rumänien är hemlös Foto: SVT

Kylan är här – Costinel tvingas uppsöka värmestuga

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad har öppnat en akut-värmestuga för hemlösa på grund av vinterkylan. Costinel Ghitá från Rumänien är en av dem som inte har någonstans att bo.

När Costinel Ghitá från Rumänien kom till Sverige för sex månader sedan var det varmt ute. Nu när det blivit minusgrader är det extra utsatt att vara hemlös.

– Folk borde testa hur det är att sova ute i sex timmar för att se hur det är att vara hemlös jämfört med att ha ett hem, säger Costinel Ghitá.

Om nätterna försöker han hitta någonstans att sova utomhus eller så håller han värmen genom att röra på sig. Men nu när det är extra kyligt ute kan Costinel Ghitá och andra hemlösa EU-medborgare värma sig i Malmö stads nattöppna värmestuga som huserar i Crossroads lokaler.

– Det är bra att hålla öppet nattetid, det är bättre än att vara utomhus, säger Costinel Ghitá.

Ännu ett härbärge

Christian Tigerblad, rådgivare på Crossroads, tycker att det är bra att hemlösa får ännu ett härbärge att söka sig till.

– Det är ett jättebra initiativ, folk får en till möjlighet att komma undan kylan, säger Christian Tigerblad.

– Här erbjuder vi också frukost, möjlighet att tvätta kläder och att duscha. Vi har tillgång till Stadsmissionens läkare och tandläkare och här kan man söka jobb och hålla kontakten med sin familj, fortsätter han.

Pingstkyrkan och Malmö stad driver ett härbärge med runt 40 sovplatser för EU-migranter vintertid.

Skåne stadsmission håller som vanligt öppet sitt akuthärbärge med uppemot 25 platser. Även St Johanneskyrkan i Malmö har öppet nattetid under hela vintern.

Skåne stadsmission märker ett ökat tryck på sina verksamheter. På Café David serverades förra året 25 000 fler frukostar jämfört med året innan.

– Trycket på våra verksamheter är redan för högt och naturligtvis ser vi ett extra tryck när det smäller till och blir kallt, säger Birthe Wallin, direktör vid Skåne stadsmission.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.