Foto: Mikael Nilsson

Kylskåp läckte giftig gas på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer mådde dåligt efter att ett kylskåp sprang läck på Söderkulla korttidsboende i Malmö. De fördes till sjukhus, men samtliga ska ha kunnat åka hem under torsdagen.

Räddningstjänsten kallades till platsen efter att boende och personal känt en skarp lukt i köket vid 11-tiden. Orsaken var ett trasigt kylskåp som läckte köldmedel, troligtvis ammoniak.

– Några personer mådde dåligt och togs omhand av ambulanspersonal på plats, berättar Mattias Sköld, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Det trasiga kylskåpet bars ut och lokalerna har vädrats. Om de som andats in gasen får några men, är oklart.

– Ammoniak är en väldigt giftig gas, men det luktar väldigt starkt långt innan det blir giftigt, säger Mattias Sköld.

Alla kylskåp ska kontrolleras

Av de som skickats till sjukhus ingår fyra personer i personalen, en är boende vid hemmet och en är anhörig till den boende. Av de anställda hade två personer lämnat sjukhus vid halv fem-tiden och de andra två var på väg därifrån. Senare under kvällen kunde även den boende och den anhöriga lämna.

– Skadorna verkar ha varit lindriga. Det var mest illamående och kräkningar, säger Helen Martinsson, enhetschef för korttidsboendena i Malmö.

På boendet bor människor med omfattande omvårdnadsbehov i princip dygnet runt. Söderkulla tar emot personer som återhämtar sig från skador och sjukdomar, men har även en demensavdelning.

– Vi kommer nu att kontrollera och undersöka alla kylskåp, säger Helen Martinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.