Laddat för Skånederby i semifinalen

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol lyckades Ystad IF knappt hålla sig kvar i elitserien och den här säsongen har varit knackig. Men ikväll möter de elitseriefavoriterna Kristianstad i semifinalen.

Laget är med några få undantag exakt det samma som fick kvalspela förra säsongen.

– Jag tror att mycket beror på att spelarna har hittat sina roller, säger tränaren Sebastian Seifert.

En av förklaringarna till att Ystad har gått från bottenlag till semifinal kan också vara nya tränaren och gamla spelaren Sebastian Seifert. Men enklare spel, bättre sammanhållning och tuffare konkurrens om platserna nämns också som faktorer som spelar in i lagets vändning.

Tufft motstånd

På fredag en spelas första semifinalomgången. Lagen – med varsin stark hemmaklack – ska mötas i bäst av fem matcher. En viktig nyckelspelare är 18-åriga supertalangen Lukas Nilsson, som dunkat in flest spelmål av alla den här säsongen.

– De kommer väl att ligga på mig som de har gjort i de andra matcherna. Då handlar det väl om att ta rätt beslut i skottläget och dra på mig så många spelare som möjligt och spela bollen vidare, säger Lukas Nilsson.

Har du några knep för att göra det då?

– Ja men det säger jag inte.

Inget skånsk guld på 23 år

Skåne har fyra lag i Elitserien – sedan H43 i Lund drog sig ur december. Trots det är det 23 år sedan någon av dem tog SM-guld och då var det Ystad som tog det – klubben som funnits med i högsta serien i 44 år.

– Det blir tufft mot Kristianstad som varit favoriter hela året och kommer att vara det även i semifinalen men jag känner att vi har en bra möjlighet  om vi får till en fullträff, säger Sebastian Seifert.

Matchen börjar klockan 19:10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.