Förslag om id-kontroller inom några veckor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill snabbast möjligt lägga fram ett lagförgslag för nya id-kontroller på tåg och bussar.

Näringsdepartementet arbetar på högvarv för att utreda hur regeringens förslag om utökade id-kontroller på kollektiva färdsätt till Sverige ska genomföras.

När id-kontroller nyligen infördes i färjetrafiken kunde regeringen hänvisa till regelverket för sjösäkerhet. Det utrymmet finns inte gällande gränsöverskridande kollektivtrafik, vilket gör en lagändring nödvändig.

ID-kontroller vid Öresundsbron

– Det är något som måste gå via riksdagen. Vårt mål är att lägga en proposition så snart som möjligt, innan det är nytt år ska den vara klar, säger Elin Tibell, pressekreterare hos infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Enligt Elin Tibell är det dock inte möjligt att i dagsläget fastställa en tidpunkt för när id-kontrollerna kan påbörjas. Utgångspunkten är att identiteten ska kontrolleras innan passagerarna stiger på tåg eller bussar.

– Det här måste ske i dialog mellan transportörernas branschorganisationer och våra experter på Näringsdepartementet. Utformningen ska följa alla lagar och regler, samtidigt som flödena för resenärerna ska bli så smidiga som möjligt, säger Elin Tibell.

Tidigare i veckan informerades den danska regeringen om de svenska planerna på en id-kontroll, enligt justitiedepartementet. Inga fortsatta diskussioner är planerade.

Femtiotal bussar

Dagligen trafikerar ett femtiotal linje- och turistbussar sträckan mellan Köpenhamn och Malmö. Branschorganisationen Svenska Bussföretag tolkar regeringens förslag som att id-kontrollerna måste genomföras i Köpenhamn.

– Det var det enda som kunde urskönjas på presskonferensen, men vi vet lika lite som alla andra. Vi har inga rutiner för hur det ska gå till. Vi trevar efter information, säger Mikael Persson, projektledare för kommersiell linjetrafik och turistbusstrafik.

Redan i dagsläget kontrolleras vissa linjebussar i gränspolisens stickprovskontroller på Lernacken. Enligt Christel Grip, presschef på Swebus, har det förekommit att passagerare inte kunnat uppvisa ID.

Stefan Svalö (S), ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, bekräftar att det pågår diskussioner med näringsdepartementet för att konkretisera regeringens förslag.

Inga besked

– Det finns olika tankar och infallsvinklar på hur det här ska gå till. Vi har också diskussioner gentemot Danmark. Alla får försöka hjälpa till och hitta bra lösningar, säger Stefan Svalö.

Skånetrafiken och Öresundståg AB hade på torsdagen inte några besked om när kontrollerna ska implementeras.

– Däremot har vi nu en dialog med Näringsdepartementet. Vi har möjlighet att ge inspel till dem. Genom vidare diskussioner kan vi förhoppningsvis komma fram till mer klargörande direktiv, säger Ulrika Mebius, press- och informationschef på Skånetrafiken.

Frågan om id-kontrollen är inte polisiär eftersom det är transportörerna som åläggs ansvar att kontrollera id-handlingarna.

Michael Mattsson, chef för gränspolissektionen i Region Syd, säger dock att deras arbete kan komma att påverkas av förändringarna.

– Men det förutsätter att man behåller sina id-handlingar efter det att man köpt biljett och stigit på tåget, att man inte slänger dem längs vägen. Annars får kontrollen ingen effekt, säger Michael Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet