Landshövding Margareta Pålsson

Landshövdingens uppmaning tog skruv

Uppdaterad
Publicerad

Flera skånska myndigheter bistår Migrationsverket med personal efter landshövdingens uppmaning.

Landshövdingens uppmaning till skånska myndigheter att bistå med personal till Migrationsverket tog skruv. Redan är 130 personer beredda att ta tjänstledigt för att jobba med flyktingmottagning i Malmö.

– Jag är väldigt stolt över att våra myndigheter tar detta ansvar och efter att ha haft kontakt med myndighetschefer i Skåne så vet jag att det kommer att blir fler som anmäler sig, säger landshövding Margareta Pålsson.

Tillåts ta ledigt från vanliga jobb

Tjänstemännen som nu tillåts ta ledigt från sitt vanliga jobb kommer från alla möjliga institutioner och myndigheter i Skåne. De tre lärosätena Lunds universitet, Malmö högskola och Kristianstad högskola ställer upp.

Liksom Skatteverket, Arbetsförmedlingen, länsstyrelsen och Försäkringskassan, för att nämna några.

”Jag är stolt”

Det var i tisdags som landshövding Margareta Pålsson vädjade till skånska myndigheter att låta deras anställda hjälpa till med de många ensamkommande barnen som anländer till Malmö.

Det krävs framför allt mer resurser under kvällar och nätter med att registrera alla som kommer till Sverige.

– Jag hade ju hoppats att tjänstemännen skulle kunna börja jobba direkt, men de måste så klart anställas av Migrationsverket, lära sig rutinerna med mera. Men jag är som sagt stolt, säger Margareta Pålsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.