Långdragen kamp mot machokulturen på byggena

Publicerad

I tre år har byggjobbare i Skåne utbildats i mångfaldsfrågor. Men att ändra attityder är en tålamodskrävande process.

År 2012 berättade SVT Nyheter Skåne om ett mångfaldsprojekt, där anställda i byggbranschen fick laga mat ihop med tio kvinnor med utländsk bakgrund. Nu har tre år gått och även om machokulturen finns kvar, så tycks byggbranschen vara i förändring.

SVT Nyheter Skåne träffade Rafael Cahuasqui första gången 2012. Då berättade han om hur kollegor i byggbranschen utsatts för främlingsfientlighet på jobbet.

– De hamnade utanför och kom inte in i gruppen, säger han.

För att motverka denna typ av problem, ofta orsakade av fördomar, tog Lars Tengvall, projektchef på NCC, igång en mångfaldsutbildning. Cirka 70 av NCCs medarbetare fick åka till Drömmarnas hus på Rosengård. Där fick de laga mat och prata mångfaldsfrågor, tillsammans med tio kvinnor med utländsk bakgrund.

– När jag berättade om projektet så var första frågan ”Var ska vi parkera?”. På parkeringen, svarade jag. De undrade om man verkligen vågade parkera bilen där, men jag förklarade att det inte var någon fara, säger Lars Tengvall.

Machokultur

Nu har det gått tre år och enligt Lars Tengvall har stämningen blivit mer öppen och tillåtande, ute på byggarbetsplatserna. Mycket tack vare mångfaldsutbildningen.

– Många av våra medarbetare hade aldrig träffat och samtalat med en invandrare. Men när de fick hacka lök med en muslimsk kvinna så glömde de snart bort att hon var just en muslimsk kvinna, säger han.

Jonas Sjöberg, ordförande på Byggnads Skåne, menar dock att det fortfarande är vanligt med en tuff jargong i byggbranschen.

– Det finns en machokultur, men jag tror att den är på väg bort, säger han.

Nyfikenhet

Han tror inte att det handlar om främlingsfientlighet, utan snarare om en rädsla för att förlora jobbet.

– Man är rädd om sitt jobb, när det kommer hit låglönekonkurrenter från andra länder. Och den oron har vuxit sig starkare de senaste åren, säger han.

Rafael Cahuasqui, som idag jobbar på ett bygge i Limhamn, berättar att han fortfarande känna sig annorlunda behandlad på grund av sin bakgrund. Men han tror att det handlar mest om en nyfikenhet.

– Det kanske beror på att jag är indian. Att jag har långt hår och kommer från ett ställe långt härifrån. Men jag tror att de flesta har vant sig vid det nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.