Hus riskerar hamna under havsnivån. Foto: SVT

Länsstyrelsen stoppar nya bostäder i Skanör

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen sätter nu stopp för Vellinges planer på nya lägenheter i Skanörs centrum.

Anledningen är att stora delar av Falsterbonäset kan ligga under havsytan år 2100, enligt länsstyrelsen.

– Det känns ju inte riktigt som att vi har dem med oss utan snarare att de försöker motarbeta en utveckling härnere, och det tycker jag är mycket bekymmersamt, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun.

En meter högre hav

Vellinge kommun har även tidigare varit oense med länsstyrelsen kring hur aktsam man ska vara när det gäller havsnivåerna som man räknar med kommer att stiga en meter till år 2100.

I somras påbörjades bygget av hyreslägenheter i Skanörs vångar. Den här gången handlar det om 8-10 nya lägenheter på Axelsons torg. Men länsstyrelsen stoppar nu alltså planerna.

– De har inte visat på en lösning som vi tror är tillräckligt bra, säger Elisabet Weber, länsarkitekt på Länsstyrelsen i Skåne.

– Vi ser inte det här som ett hot om vi bara får göra de åtgärderna som vi har tagit fram förslag på, säger Carina Wutzler.

Kommunen överklagar

Nu kommer Vellinge kommun att överklaga länsstyrelsens beslut till regeringen, och även Elisabet Weber välkomnar överklagandet.

– Jag tror man behöver utreda den här frågan om det är möjligt att skydda den här bebyggelsen på lång sikt, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.