Foto: SVT

Skånska livshistorier

Uppdaterad
Publicerad

Man brukar säga att alla människor har en historia att berätta. Därför ska vi i Sydnytt göra reportage om helt vanliga skåningar med en intressant livshistoria vi kallar dem ”3 minuter i Skåne”.

Inger Ohlsson

Hon var bara tretton år när hon började på Borstakongens borstfabrik i Onslunda. Hennes dröm var att bli hårfrisörska men det var för dyrt för familjen, så det fick bli borstar istället för Inger. Och det har hon aldrig ångrat.

Faisal Ghazi

Han övar flera timmar varje dag och är enligt honom själv den enda professionella qanunspelaren i landet. På sitt tusenåriga arabiska instrument spelar Faisal Ghazi hela världens musik.

Hanna Thorstensen

Genom en enda rörelse kan man förstå en hel kultur. Det tror Hanna Thorstensen, dansare och koreograf i Malmö.

Jafar Hasan Aboud

Inte många vet om det, men i en lägenhet på Nydala i Malmö bor den största stjärnan på Iraks musikhimmel.

Kadhum Al-Dakhil

Konstnären Kadhum Al-Dakhils flydde från krig och diktatur via konstakademien i Rom och utställningar runt om i Europa, till Möllevångstorget i Malmö.

Jila Moradi

Jila Moradi var bara 20 år när hon flydde med sin dotter från Iran till Sverige. Livet som kvinna i Iran och flykten till Lund väckte hennes kampvilja.

Grethe Svensson

Hon är 83 år och gympainstruktör. Grethe Svensson ser till att hålla Helsingborgsborna i form sex gånger i veckan. Inte ens ett brutet ben höll henne borta från gympasalen.

Driton Rama

Tillsammans med vännen Genc Uka försöker Driton Rama få tonårspojkar att lägga av sin tuffa attityd genom projektet Din bror, i Kristianstad. Men Driton har en annan sida också – han är mästare i thaiboxning. Sporten är en stor del av Driton Ramas liv, vid sidan av att leda samtalsgrupper för tonårspojkar.

Ingmar Svantesson

För fem år sedan träffade Sydnytt munken Ingmar som då flyttat in i ett nystartat kloster på Österlen. Förhoppningen var att fler bröder skulle ansluta med tiden. Så har det inte blivit. Ingmar är fortfarande ensam, men tror att Gud har en mening med det.

Jeanette Folkesson:

Barnmorskan Jeanette Folkesson har alltid haft stor respekt för människor som kämpat sig upp från en svår situation och börjat om. Nu arbetar hon med gravida kvinnor med beroendeproblematik i Malmö. Hennes mål är att alla barn ska födas drogfria.

Pär-Anders Feltenheim:

Som 19-åring var han omstridd lundapolitker. Nu efter sex år på det påvliga universitetet i Rom är Pär-Anders Feltenheim istället katolsk präst.

Malmös nästa kaplan berättar om livskriserna som ledde fram till prästyrket och om hur det är att bo granne med Påven.

Keijo J Salmela:

Ibland har han lite svårt att nå upp till översta hyllan i köket – men hans kortväxt har aldrig hindrat honom i passionen för att skådespela och stå på scen.

I vår serie 3 minuter i Skåne möter vi Keijo J Salmela som nu istället väljer att stå bakom kameran som videoreporter för Sundskanalen i Helsingborg.

Dung Nguyen:

Dung Nguyen var 8 år gammal när en bomb från ett amerikanskt flygplan förändrade hennes liv för alltid. Hennes bror omkom och själv förlorade hon delar av sitt ben.

Idag bor hon i Helsingborg och och arbetar som sömmerska.

Monika Hoffman:

Monika Hoffman jobbar som musiklärare  på Heleneholmsgymnasiet i Malmö. Men lördagen den 16 februari väntar ett stort äventyr – då tävlar Monika Hoffmani den ungerska melodifestvialen. Men den stora drömmen är ändå att någon gång i livet få tävla i den svenska motsvarigheten.

Simon Årnes:

Simon Årnes läste först statsvetenskap men bestämde sig sedan för att gå i sin pappas fotspår och bli journalist.

Efter journalistutbildningen i Lund kom han dock på andra tankar och sadlade om – till kyrkvaktmästare, ett jobb där han ständigt kommer i kontakt med döden. Och halva sin släkt.

Josefin Palmén:

I den första delen i serien träffade vi Josefin Palmén. Hon drabbades av diabetes – och bestämde sig för att anta den tuffaste av utmaningar: ironman. 3,8 kilometer simning, 180 kilometer på cykel och 42 kilometer löpning i en följd...

Här kan du läsa Josefins blogg.

Känner du någon vi borde göra reportage om – maila oss på sydnytt@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.