Lärlingsutbildning lockar vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Med svikande elevunderlag har Söderslättskolan i Trelleborg valt att satsa på lärlingsutbildningar för vuxna. Ett populärt koncept som nu är hotat.

Frisöreleven Nicole Lerulf är en av dem som valt att omskola sig efter många år i ett annat yrke. Hon kände att det var dags att prova något nytt i livet.

– Jag har jobbat inom flyget i fem år, men efter att jag fick barn för några år sedan ville jag inte flyga längre eftersom jag ville vara i närheten om det skulle hända något, säger hon.

– Jag ville bli frisör redan på gymnasiet men hade inte tillräckliga betyg så när jag såg den här utbildningen så sökte jag och kom in och nu är jag här, berättar hon.

Nicole och drygt 40 personer till går nu på en lärlingsutbildning för vuxna, i allt från hantverksyrken till vård och omsorg, där de flesta studietimmarna spenderas ute på arbetsplatser i Trelleborg där de får lära sig yrket genom att jobba.

– I början är det mer att gå bredvid och iaktta, säger vårdlärlingen Jannie Wahlfrid. Sen efterhand så släpper handledaren så att man får göra mer, berättar hon.

– Ja, jag känner att man lär sig mer på plats där man får se hur arbetet fungerar i riktiga livet och få veta vad som krävs av mig, menar Jannies klasskamrat Johanna Nilsson.

Söderslättsgymnasiet har med hjälp av bidrag från staten dragit igång utbildningen och har fått flera av företagen i Trelleborg att ställa upp med både platser och handledare.

Stort intresse

– Det finns många företag i Trelleborg, många mindre företag, säger Bengt-Göran Persson, rektor för vuxenutbildningen som jobbat mycket med att besöka företagen för att hitta alla lärlingsplatser. Det passar väldigt bra här där man kan individualisera utifrån vad företagen och lärlingen själv vill ha, menar han.

Och intresset verkar vara stort hos företagarna lokalt att ta emot lärlingarna. Inte minst hos det måleri där Therese Lahti fått plats. Hon spenderar nästan hela veckorna på sin praktikplats och får jobba.

-  Ja, en praktisk utbildning kräver praktiska möjligheter, menar Therese. Det är ju ”hands-on”, det är det bästa. Du kan inte lära dig måla i en bok, du måste göra det, menar hon.

Dyrare utbildning

Men nu har riksdagen bestämt att antalet lärlingsplatser i landet ska minska nästa år, vilket kan betyda neddragningar i antalet platser på den populära utbildningen på Söderslättsgymnasiet.

– Lärlingsutbildningen är lite dyrare än den vanliga vuxenutbildningen så vi är väldigt beroende av statsbidragen, säger Bengt- Göran Persson. Vi har inga egna möjligheter att driva utbildningen utan de pengarna så blir det mindre pengar så kommer vi att behöva minska på antalet platser, menar han.

Och för Nicole och flera av de andra som fått chansen att lära sig ett nytt yrke har det blivit en nystart i livet.

– Ja, det tycker jag, säger Nicole Lerulf. Och det är kul att man kan utbilda sig på på nytt när man blivit lite äldre,

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.