Foto: SVT

Visselblåsare fick rätt i Arbetsdomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Hon avslöjade missförhållanden och blev omplacerad. Men nu får Lisbeth Sjöström skadestånd.

För drygt två år sedan slog överläkaren och skyddsombudet Lisbet Sjöström larm om missförhållanden på regionägda Medicinsk Service i Malmö.

Efter det stängdes hon av från sitt arbete, något som senare ändrades till en omplacering till Lund. Nu har hon fått rätt. Region Skåne ska betala skadestånd, både till henne och till Läkarförbundet för brott mot kollektivavtalet.

– Det känns väldigt skönt att jag nu får upprättelse, säger Lisbeth Sjöström.

Blev sjukskriven

Hösten 2013 avslöjades en rad missförhållanden på patologen på i Malmö. Många var upprörda över att chefen där anställt en vän på konsultbasis med ett arvode på 240.000 kronor i månaden. Som facklig representant för Läkarförbundet kritiserade Lisbeth Sjöström förhållandena offentligt.

Några månader senare fick hon veta att hon avstängts från sin tjänst. Senare omplacerades hon till patologen i Lund. Eftersom hon bor i Höllviken har hon genom detta fått en väsentligt längre restid till sitt arbete. Eftersom hon har ryggproblem är detta besvärligt för henne, och hon har periodvis tvingats sjukskriva sig.

Kort efter Lisbeth Sjöströms kritik avslutades avtalet med patologchefens vän, och i augusti 2014 avgick chefen själv från sin tjänst.

Får skadestånd

Arbetsgivaren, Region Skåne, har hävdat att det är samarbetsproblem som ligger bakom omplaceringen. Men några konkreta bevis har regionledningen inte kunnat presentera, och alldeles innan fallet skulle upp i Arbetsdomstolen valde regionen att acceptera Läkarförbundets talan.

Det betyder att Region Skåne ska betala 80 000 kronor i skadestånd till Lisbeth Sjöström och 40.000 kronor till Läkarförbundet för brott mot kollektivavtalet.

– Det här var inte något viktigt fall för oss, och därför valde vi att inte låta det komma upp i Arbetsdomstolen. I övrigt kommenterar vi inte enskilda fall av det här slaget, säger Gösta Rehnstam, förhandlingschef på Region Skåne.

– De har bara kommit med påståenden och floskler. I den tystnadskultur som råder straffades jag för att jag gjorde mitt jobb som facklig företrädare, säger Lisbeth Sjöström.

Medicinsk Service

Medicinsk Service är en förvaltning inom Region Skåne, som jobbar mot alla sjukhus med tjänster inom labbservice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.