Högsta domstolen ger avslag på Dalbymördarens överklagan. Foto: SVT

Dalbymördaren får nobben av HD

Publicerad

31-åringen överklagade livstidsdomen för dubbelmorden vid Dalby stenbrott till Högsta domstolen. Men det blir inget prövningstillstånd. Detta beslutades tidigt under tisdagsmorgonen.

Han dömdes för morden på sin fru och deras nio månader gamla dotter. Händelserna utspelade sig den 9 december förra året i Dalby stenbrott.

Nu har Högsta domstolen beslutat att inte pröva den fällande domen som hovrätten fastställde – livstids fängelse.

Överklaganden grundades på olika resultat från undersökningarna som gjorde om mannens psykiska hälsa vid brottstilläfllet. Han ska ha beskrivit att han hade tvångstankar och mardrömmar om att döda sin hustru och dottern.

”Det var i början vanliga mardrömmar. Jag hade helt enkelt tankar på att döda min hustru och dotter. Det var fruktansvärda saker. Jag kände inget känslomässigt band. Jag visste inte när de skulle komma. Det var inte så att jag valde att ha de här tankarna”

Mannen blundade under rättegången när han beskrev sina dåd och tvångstankarna på att döda sin familj.

Prövningstillstånd får meddelas av högsta domstolen om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen eller om det finns synnerliga skäl. Efter att ha gått igenom domarna finner HD att inget av detta föreligger.

Psykisk vård

30-åringen har de senaste månaderna varit placerad på Rättspsykiatriska i Helsingborg. Där ska han ha fått medicin som, enligt mannens advokat Per Schånberg, mannen har reagerat bra på.

– Han hoppades på ett tidsbestämt straff, säger försvarsadvokat Per Schånberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.