Foto: Fredrik Persson/TT

Lundaforskning: Ny teknik påvisar dödlig cancer

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ett enkelt blodprov kan man nu se om en person har cancer i bukspottskörteln.

Cancer i bukspottskörteln eller Pancreascancer är den farligaste cancertypen och den drabbar 900 svenskar varje år. 98 procent avlider inom fem år.

Men nu har ett test utvecklats på Lunds tekniska högskola som kan göra en tidig behandling möjlig och därmed radikalt ändra chansen att överleva.

– Forskare talar om att mellan 50 och 70 procent kan räddas beroende på hur tidigt man kommer under behandling, säger Christer Wingren, professor i immunteknologi på Lunds Tekniska Högskola.

Han visar upp en liten behållare med små gropar där små mängder blod från upp till 14 patienter placeras. Och efter en behandling i denna behållare kan man få fram mönster av vissa antikroppar.

– Detta är ett fingeravtryck för sjukdomen och avslöjar om cancern finns. Och det tar inte längre tid än två timmar för att få fram resultatet, säger Christer Wingren.

På marknaden om två år

Och redan om två år beräknas det nya testet finnas på marknaden och då i första hand för riskgrupperna.

– Det kan vara att det finns ärftligt inom familjen eller om man sent i livet får diabetes så ökar risken påtagligt.

Parallellt jobbar man också med samma teknik för att testa prostata- och bröstcancer men också autoimmuna sjukdomar.

– Jag kan inte säga när detta kan komma för varje sjukdom, men vi har gjort intressanta fynd som gör att vi har hopp även där, säger professor Christer Wingren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.