Foto: TT

Lunds kommun riskerar vite på halv miljon

Publicerad

Lunds kommun riskerar ett vite på 500 000 kronor för att skolan inte vidtagit tillräckliga åtgärder för en elev som är i behov av särskilt stöd.

Enligt Skolinspektionen har eleven dåliga skolerfarenheter och ett stort behov av trygghet och struktur. Eleven behöver en anpassad studiegång utifrån sina förutsättningar, en lugn miljö och trygga resor till och från skolan.

Skolinspektionen har tidigare bedömt att det åtgärdsprogram som finns för eleven inte uppfyller skollagens krav och konstaterar att Lunds kommun inte följt Skolinspektionens tidigare förelägganden. Eleven ges inte det särskilda stöd som utredningen visar att eleven är i behov av för att uppnå tillräckliga kunskapskrav.

Bristen är av allvarlig karaktär, anser Skolinspektionen, och då eleven trots flera tidigare förelägganden inte fått sin rätt till särskilt stöd förenar Skolinspektionen nu föreläggandet med ett vite på 500.000 kronor.

Lunds kommun har fram till den 30 september på sig att utarbeta ett åtgärdsprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.