Foto: SVT

Malmö blir centrum för tandforskning

Uppdaterad
Publicerad

Hur du ser ut i munnen har betydelse för hur du mår. Det vet din tandläkare men det behövs mer forskning inom området. Därför skapas en ny forskarstifelse med säte i Malmö.

– Det forskas mycket på sambandet mellan munhälsa och vi vill gärna ge tillbaka till forskningen, säger Joel Eklund, vd för TePe i Malmö.

Det var hans farfar som startade företaget i Malmö 1965. Han var träsidare och tog tillsammans med en lärare på tandläkarehögskolan fram en ny sorts tandsticka, som var trekantig efter tandmellanrummens form.

– Vi vill skapa något bestående som lång tid framåt bidrar till kunskapsutvecklingen, säger Joel Eklund.

Donerar 50 miljoner

Ägarfamiljen donerar 50 miljoner kronor till en stifelse som ska främja forskning och utbildning inom det odontologiska området, det vill säga om tänder, sjukdomar och munhälsa.

– Jag tycker själv att det är mycket intressant med sambandet mellan munhälsa och allmänhälsa som det forskas mycket på, säger Joel Eklund.

Styrelsen kommer att utses i höst och från och med nästa år kan forskare från hela världen söka pengar från Malmöstiftelsen, Eklund Foundation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.