Foto: TT

Malmö högskola stäms för diskriminering

Publicerad

En tandhygieniststudent på Malmö högskola nekades att använda engångsskydd på underarmarna under utbildningen. Diskriminering, anser Malmö mot diskriminering, och stämmer nu högskolan på 20.000 kronor i tingsrätten.

Studenten är praktiserande muslim, och enligt stämningsansökan ska hon ha diskriminerats av religiösa skäl.

Hon har använt skydden i samband med behandling av maniliga patienter. De första åren på utbildningen hade hon skydden eftersom hon enligt sin religiösa övertygelse inte ska visa mer hud än nödvändigt för män som inte tillhör familjen.

Hygienfråga

Hon använde också skydden under sin praktik på Folktandvåren, men i november 2013 fattade högskolan ett formellt belsut om att förbjuda skydden, enligt anmälan. Därefter fick hon inte använda dem under utbildningen.

Enligt högskolan ska man ha fattat beslutet för att säkerställa god hygien, men enligt anmälan finns det inte någon forskning som stöder att hygienen skulle bli sämre med engångsskydd på underarmarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.