Malmöfilmare fann egen ufogåta

Uppdaterad
Publicerad

Ur en vilja att skildra de som inte väjer för det okända föddes idén om att följa föreningen UFO-Sverige. Själva fann filmarna något annat än svaret på ufo-gåtan.

Dokumentärfilmarna Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh ville göra en film där UFO-intresserade skildras på ett annat sätt än vad man är van att se dem.

– Många som jobbar med UFO-frågan blir ofta förlöjligade och tas inte riktigt på allvar. Vi var nyfikna på hur det egentligen är att jobba med ufon och det okända, säger Kerstin Übelacker.

Filmen tar sin början vid sjön Nammajaure i Lapplands inland. Där ska det enligt vittnesmål slagit ner en främmande farkost för 35 år sedan.

Stark gemenskap

Men framför allt skildrar filmen en speciell gemenskap i en speciell förening.

– Spänningen att jaga det okända tror jag har knutit dem samman ganska starkt som en grupp vänner, säger Kerstin Übelacker.

En gemenskap som hon tror är starkare än i andra föreningar.

– Jag och min samregissör sa till varandra att om vi har en sån här god social gemenskap när vi blir äldre så ska vi skatta oss väldigt lyckliga.

Ghost Rockets visas på Doc Lounge i Malmö 14/4 och på SVT i slutet av 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.