Foto: TT

Malmömässan uppläts för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som söker asyl i Sverige fortsätter att öka, de senaste sju dagarna handlar det om 10.553 individer. I Malmö fick många asylsökanden tillbringa natten på Malmömässan.

Samtidigt förstärker polisen sin bevakning av landets gränser.

Antalet sökande de senaste sju dagarna är drygt 300 fler än förra veckans rekordnotering. Ser man till enbart helgen har siffrorna gått ner något, men även tidigare helger har antalet asylsökande varit färre än under veckodagarna. Så det är fortfarande svårt att avgöra om gränskontrollerna som infördes i torsdags gett någon effekt.

– Det är för tidigt att säga, vi får titta på hur det kommer att se ut framöver, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

Tälten har tömts

TT rapporterade under helgen om att de tält som placerats ut utanför Migrationsverkets lokaler bland annat saknade fungerande värme. Under söndagen tömdes tälten och de sökande har i stället placerats ut i andra boenden runt om i landet. I går kväll fick dessutom Migrationsverket möjlighet att disponera Malmömässans lokaler för sent ankommande flyktingar.

– Under natten har vi sett till att de kommit direkt till Malmömässan. Det handlar om ungefär 180 personer, säger Helena Cho Györki.

Polisförstärkning

Hundra poliser från övriga landet sätts i dag in i arbetet med att bevaka Sveriges gränser mot Danmark och Tyskland.

– Förstärkningen siktar på att klara av uthålligheten på sikt. Det går åt mycket personal för att täcka dygnets alla timmar. Men vi ändrar inte omfattningen eller inriktningen på kontrollerna, säger Lars Förstell, presstalesman vid polisen Region Syd.

Kontrollerna är inte hundraprocentiga, men enligt Förstell är det i dag svårt att komma in i Sverige utan att bli kontrollerad. Polisen för ingen statistik över hur många som förts vidare till Migrationsverket för att söka asyl eller hur många som vänt tillbaka till Danmark.

Vid lunchtid i dag besöker inrikesminister Anders Ygeman (S) Hyllie station i Malmö där en stor del av gränskontrollerna genomförs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.