”Många har sug efter naturliga råvaror”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen anordnas för 25:e året i rad den skånska Jakt- och fiskemässan på Bosjökloster utanför Höör.

Besöksantalet var från början 1.500 personer och i år väntar man cirka 15.000. Intresset för jakt och fiske har ökat de senaste åren. Mycket handlar om att komma ut i naturen och koppla av. Men man kan också skönja en trend att äta ekologiskt.

– Många människor har ett sug efter naturliga råvaror. Sedan vill många komma ut i naturen och bli fri från all stress. Man vill fiska, jaga och ta hand om produkten själv, säger Julia Bonde, marknadsföringsansvarig.

Avkopplande med fiske

Solen gassade på under lördagseftermiddagen på fiskebryggan som var full av entusiaster från hela landet.

Vad är grejen med fiske?

– Det är avkopplande att fånga fisk, att få någonting på kroken och utmaningen att luska ut hur man bäst får en fångst, säger Peter.

Blir det något till middag ikväll?

Plastfarfar Peter vänder sig till lille Alvin.

– Njaee, tvekar Alvin.

”Det är liv vi hanterar”

En av jaktbesökarna var semesterfirande Anja Thernström från Karlstad.

– Det är roligt och man får egen mat på bordet.

Hon har haft jägarexamen i många år och tycker om naturen.

Många är kritiska till jakt. Hur ser du på det?

– Jag förstår kritiken. Det är liv vi hanterar och det är en väldigt seriös aktivitet vi sysslar med. Minsta lilla misstag kan få ödesdigra konsekvenser, till exempel skadeskjutningar som man inte fullföljer. Man måste vara noga och ordentlig, säger Anja Thernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.