Lunds stift får pengar för upprustning av kyrkor. Foto: SVT

Många miljoner till upprustning av kyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkobyggnader är kulturskatter och ska bevaras till eftervärlden. Så resonerar regeringen och delar ut 65 miljoner kronor till kyrkor och kyrkogårdar i Lunds stift.

Sofia Albertina kyrka i Landskrona får störst del av ersättningen, 11,2 miljoner kronor, för bland annat konservering avfasad, takmålningar och predikstol.

Stora Hammars kyrka i Höllviken tilldelas 6,8 miljoner kronor för att färdigställa en omfattande stenrestaurering och Sankt Johannes kyrka i Malmö får 1,6 miljoner kronor för en takrenovering.

Sankta Maria kyrka i Vä söder om Kristianstad får 1,1 miljoner kronor för att laga vittrade fasadpartier som anses vara kulturhistorisk mycket värdefulla och känsliga.

Grönt kulturarv

Örkelljunga kyrka får en dryg miljon kronor för utvändig renovering.

Stora Herrestads kyrka får 3,2 miljoner kronor för att bland annat renovera kyrkans skiffertak.

Fredrikskyrkan i Karskrona får 7,7 miljoner kronor för att omvandlas till en mångfunktionell kyrka.

Även ett 100-tal begravningsplatser kommer att få pengar till en vård- och underhållsplan eftersom de anses utföra ett grönt kulturarv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.