Mardrömmar stoppar filmvisning på förskola

Uppdaterad
Publicerad

Barnet fick mardrömmar av filmen ”Alfons och odjuret”. Nu stoppar Malmö stad all filmvisning på förskolan.

Föräldrarna till ett barn som fått mardrömmar efter att en förskola i Bunkeflostrand visat ett klipp från en Alfonsfilm har anmält händelsen till Skolinspektionen. Det rapporterar Sydsvenskan.

I anmälan skriver föräldrarna, enligt tidningen, att barnet fått ”ohyggliga mardrömmar” och att ”Förskolan visar alldeles för mycket film i verksamheten utan pedagogisk anledning,”.

”Kändes bra”

Skolinspektionen har begärt att Malmö stad ska utreda händelsen och kommunen har nu fattat beslutet att film inte ska visas på förskolan den närmaste tiden.

– Vi tog beslutet att den närmaste tiden inte visa film på förskolan. Det kändes bra att ta beslut efter den här specifika situationen, säger Eva Danerhall, förskolechef vid Sadelmakarebyns förskola.

Filmare upprörd

Men beslutet upprör Pelle Svensson som filmade ”Alfons och odjuret”. 

– Jag blir förtvivlad när jag hör detta. Det är inte bara gullgull i Gunilla Bergströms Alfonsböcker. Böckerna och filmerna handlar om att bearbeta den verklighet barn befinner sig i, säger han till Sydsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.