Jubel av Malmö FFs Agon Mehmeti vid måndagens match i Allsvenskan mellan Malmö FF – Hammarby på Swedbank Stadion i Malmö. Foto: Scanpix

MFF åter i serieledning

Markus Rosenberg, Oscar Lewicki och Agon Mehmeti blev målskyttar.

Ett obesegrat mästarlag mot en obesegrad nykomling – både Malmö FF och Hammarby har inlett årets fotbollsallsvenska säsong med två segrar och en oavgjord.

Hammarbytränaren Nanne Bergstrand hade dock respekt för MFF. Bergstrand satsade på både hängslen och livrem med Johan Persson, Erik Israelsson och Philip Haglund från start på mittfältet och spelade med ett lågt försvarsspel under den första halvleken. Derbyhjälten Nahir Besara, som klackade in segermålet (2-1) mot Djurgården senast, fick börja på bänken.

Rosenberg nätade

Trots detta var Malmö FF starkast på innermittfältet och redan i den tolfte minuten gav det utdelning inför 19 849 åskådare på Swedbank Stadion. Oscar Lewicki slog en direktpassning när han bröt ett uppspel och hittade Markus Rosenberg perfekt i djupet. MFF-anfallaren kom ren med Johannes Hopf och placerade kliniskt in ledningsmålet via stolpen.

Hemmalyckan höll i sig i tre minuter – då drog Kennedy Bakircioglu in kvitteringen med ett distansskott bakom en chanslös Robin Olsen.

Men sex minuter före pausvilan vann Malmö återigen boll på innermittfältet och ställde om. Jo Inge Berget slog ett stenhårt inlägg rakt igenom straffområdet till Lewicki, som behärskat placerade in 2-1 i bortre burgaveln.

Lewicki avgjorde

I andra halvlek klev Hammarby upp och vågade mer, men med drygt en halvtimme kvar kunde och borde Malmö ha stängt toppmötet. Då dömde domare Martin Strömbergsson straff till hemmalaget sedan Lewicki gjorts ner av mittbacken Lars Saetra, men frågan är om kontakten var innanför eller utanför straffområdet?

Oavsett vilket missade Rosenberg grovt och satte straffen utanför. Därefter var det ändå närmare ytterligare ett MFF-mål än en kvittering – norrmannen Magnus Wolff Eikrem träffade såväl stolpen som ribban. Trean kom dock till slut – på tilläggstid satte inhopparen Agon Mehmeti 3-1 på en kontring.