Miljoner i avgångsvederlag till barnhjärtkirurg

Uppdaterad
Publicerad

Förlikning med regionen

Det var förra hösten som barnhjärtkirurgen Sune Johansson avskedades från Skånes universitetssjukhus i Lund sen han enligt sjukhuset i hemlighet ska ha deltagit i planeringen av en privat barnhjärtklinik.

Själv uppgav han att hans inblandning i företaget var marginell, men enligt Region Skåne har han haft en aktiv roll i planerandet och har varit illojal mot sin arbetsgivare.

Nu får han nästan 2,5 miljoner kronor i avgångsvederlag i en förlikning med Region Skåne.

Region Skåne har inte ändrat ståndpunkt i sakfrågan och förlikningen innebär att Region Skåne betalar ett avgångsvederlag till kirurgen på 2 450 000 kronor. Det motsvarar ca 17 månadslöner baserat på månadslön inklusive genomsnittliga ersättningar för jour och beredskap.

Regionens motiv för förlikning är att man inte ser några fördelar med att fullfölja den rättsliga processen, varken för regionen eller för den barnhjärtkirurgiska verksamheten och dess patienter.

– I och med förlikningen kan SUS barnhjärtkirurgi fokusera på en fortsatt positiv utveckling av verksamheten, istället för en långdragen rättslig process, säger verksamhetschef Elisabeth Olhager i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.