Lökgrodan behöver stödinsatser för att kunna överleva i Skåne. Foto: TT

Miljonsatsning ska rädda skånska grodor

Publicerad

Tack vare EU-stöd ska det nu bli en storsatsning för att hjälpa rödlistade grodor i Skåne.

En av dem är lökgrodan som bara finns på några få platser och måste ha stödinsatser för att överleva.

Skåne kallas Sveriges grodmecka, nästan alla grodor som finns i landet finns här. Men de arter som ingår i projektet som Länsstyrelsen ska driva handlar framför allt om strandpaddan och lökgrodan och ett par andra groddjur och insekter. Ett par av dem är rödlistade, men är inte akut hotade.

– En del arter har vi gjort en del åtgärder för och det funkar helt okej. Men lökgrodan har vi inte gjort så många åtgärder för och det funkar inte bra. Den finns på alldeles för få platser, säger Marika Stenberg som är limnologen som har skrivit ansökan till projektet som nu har beviljats pengar.

Människan är värsta hotet

Lökgrodan finns bara på fem, sex små isolerade platser i Skåne. Totalt är de runt 4.000 stycken och är helt beroende av stödinsatser. En av platserna de finns på är vid naturreservatet Löddeåns mynning – men bara på norra sidan.

– Anledningen kan vara att det är för mycket trafik, att motorvägen byggdes och så intensivt jordbruk. Det brukar vara anledningar att de inte klarar sig kvar, säger Marika Stenberg som säger att det är helt klart vad som är det största hotet.

– Människan, såklart. Vi förstör allt, nästan. Därför är det inte mer än rätt att vi ställer saker tillrätta tycker jag.

Är livs levande miljölarm

Skåne får 10 av de 50 EU-miljoner som ska gå till Danmark, Tysklands och Skånes grod- och insektsliv. Tillsammans med bidrag från stiftelser, kommuner och Naturvårdsverket ska man bland annat plantera ut nya yngel på 11 ställen.

– Om fem år kommer det vara fler öppna vatten runt område där grodor kan finnas och att det finns goda övervintringsplatser. Sen blir det öppna miljöer runt omkring som annat djurliv kan dra nytta av, säger Thomas Hansson som är projektdirektör på Länsstyrelsen för projektet.

På köpet får vi människor livs levande miljölarm. Den känsliga huden som lökgrodan och strandpaddan andas igenom visar snabbt förändringar i vår vatten- eller luftmiljö.

– Exempelvis får de problem med huden, att ozonskiktet förändras så kan huden skadas. De har en väldigt känslig hud. Då visar den steget före att vi får skador på huden. Mår grodorna bra, mår vi bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.