Den misstänkta handgranaten ligger utanför en dörr tillhörande Klara Hotell. Bakom granaten står en kruka.

Polisen: ”Handgranaten var skarp”

Uppdaterad
Publicerad

En handgranat hittades i centrala Ystad. Platsen spärrades av och polisens bombtekniker kallades dit. På plats visade det sig att handgranaten var skarp.

Det var strax före klockan nio på torsdagsförmiddagen som den misstänkta handgranaten hittades.

– Det är en privatperson som ser det här föremålet och upplever att det kan vara en skarp handgranat och ringer polisen, säger polisens pressinformatör Stephan Söderholm.

Polisen berömmer agerandet.

– Uppringaren har ringt oss med detsamma och inte rört det. Det är bra att man ringer oss direkt och inte vidrör föremålet. Speciellt i detta fallet visade det sig vara skarpt, säger Kim Hild.

Bombgruppen oskadliggjorde handgranaten

När polisen kommer till platsen spärras området av.

– Yttre befäl bedömer att det mycket väl kan vara en handgranat. Vi har spärrat av och rekvirerat dit polisens bombtekniker till platsen för att ta hand om den, sade polisens pressinformatör Stephan Söderholm.

Bombgruppen var på plats strax innan klockan elva och snabbt kunde man konstatera att handgranaten var skarp.

– Den var skarp och var inte på väg att smälla. Bombgruppen har oskadliggjort den och plockat med sig den. Man behövde inte spränga den, säger Kim Hild, pressinformatör hos polisen.

Hur hamnade handgranaten där?

– Det är för tidigt att säga utan det får vår utredning visa. Vi tar det på fullaste allvar och det är oroväckande att man anträffar sådana farliga saker på allmän plats.

Ingen hotbild

Handgranaten hittades utanför en lägenhet tillhörande Klara Hotell.

– Det liknar en handgranat och ligger utanför dörren, säger Mattias Andersson, hotellets ägare.

Ingen person fanns i lägenheten. Enligt polisen har ingen utrymning eller evakuering av människor varit aktuell. Det finns ingen hotbild mot någon person.

– Det ska inte vara någon fara för allmänheten och det har ingen koppling till det förhöjda terrorhotet mot Sverige utan hanteras som ett enskilt ärende, säger Kim Hild, pressinformatör hos polisen.

Granaten har säkrats av polisens bombtekniker på platsen och har nu blivit bortkörd i en så kallad bombvatgn för att oskadliggöras på en annan plats.

Avspärrningen har nu upphävts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.