39-åriga Li Fen på väg mot OS

Uppdaterad
Publicerad

Hon debuterade som pingisspelare i Kina som 5-åring för 34 år sedan. Nu satsar den snart 39-åriga Malmöbon på att representera Sverige i OS 2016.

– Min dröm är att spela OS, eftersom det skulle bli första gången i mitt liv. Jag har spelat pingis i många år så jag måste få spela i OS en gång, säger Li Fen. 

För två år sedan tog hon en överraskande guldmedalj i EM, blev nominerad till Jerringpriset och känd för svenska folket. Sedan dess har Li Fen fött sitt andra barn och efter åtta månader utan spel bestämt sig för att göra comeback och satsa mot OS 2016. 

– Nu måste jag köra lite försiktigt och komma tillbaka sakta, sakta. 

Hur vat det att inte spela pingis på åtta månader? 

– Jag saknade pingis riktigt mycket.

Guldkantade tips

För Li Fen började hela pingissagan i Kina, med en granne som var tränare och tog med sig den då femåriga Fen till pingishallen. Hon flyttade till Sverige i början av 2000-talet och har sedan dess spelat för Lyckeby, Trelleborg och Malmö IFK.

Idag spelar hon för den ungerska klubben Szekszard AC, men bor kvar i Malmö med sin man och två barn. Nu har dessutom sporten hon älskar gått i arv en generation till och äldsta sonen Tim har redan gett sig in på tävlingsbanan.

Idag är han med sin mamma i träningshallen.

Brukar din mamma ge dig tips? 

– Ja, jättemycket. 

Vad säger hon då? 

– Hur jag ska spela och så. 

Brukar du följa dem? 

– Ja.

Blir du inte arg på din mamma ibland då? 

– Nej, det är bra att min mamma säger till mig hur jag ska spela för då vinner jag. 

Långsiktig satsning

Det är guldkantade tips som kommer från en pingisspelare med rutin.

Li Fens första satsning går mot OS 2016 men det finns förhoppningar om att hålla på betydligt längre än så. 

– Det känns bättre nu, eftersom jag har mycket erfarenhet. Efter många tävlingar och träningar så är jag bättre än innan. 

Hon får medhåll av bordtennisförbundets sportchef Anders Johansson. 

– Hon är superbegåvad och bygger sitt spel på variation och på placering så det finns inget som hindrar att hon inte kommer vara ännu bättre till OS 2020, säger han. 

Men först handlar det om OS nästa år. På grund av sin världrankning är Li Fen i princip redan inkvalad till mästerskapet. Det krävs att hon deltar i en kvaltävling i Istanbul i april, men i tävlingen krävs ingen hög placering. 

Tävlingssäsong tre månader efter födsel För den nyblivna tvåbarns mamman så drar tävlandet igång igen i augusti, då handlar det om World Tour-tävlingen Czech Open.

Sedan går EM i månadsskiftet september-oktober. Men det är ett EM där det kan bli  svårt att försvara guldet eftersom mästerskapet ligger bara någon månad efter att Li Fen blivit mamma igen. 

– Absolut, det är lite jobbigt nu. Jag passar barn på natten och tränar på dagen. 

Hur orkar man det? 

– Det är bara och kämpa. Kämpa, kämpa och tänka på OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.