Carl-Fredrik Wachtmeister, Jessica Nordkvist från aktivistgruppen samt kommunstyrelsens Mathias Gerdin (Alternativet i Bromölla) Foto: Per Carlsson

Grevens släkting stöttar broprotest

Uppdaterad
Publicerad

När en namninsamling mot Käsebroarnas förfall överlämnades till Bromölla kommun skrev grevens brorsons son själv på namnlistan.

Nymöllabygdens aktivitetsgrupp hade bjudit in samtliga partier i kommunstyrelsen att komma till Käsebroarna på måndagen. Bara en politiker dök upp. Mathias Gerdin från Alternativet i Bromölla.

Aktivitetsgruppen lämnade över namnlistan på drygt 1 600 namn med ett krav på att kommunen tar fram en åtgärdsplan för broarna.

– Vi vill ha ett svar från kommunen inom en vecka vad som komer att ske. Det kan inte dra ut på tiden längre, säger Jessica Nordkvist, grundare av Nymöllabygdens aktivitetsgrupp.

Även godset Trolle Ljungby, som förvaltar broarna, hade bjudits in och representerades av greve Hans Gabriel Trolle-Wachtmeisters brorsons son. Till allas förvåning skrev han själv på protestlistan och kom med ett förslag.

– Om alla som har skrivit på listan lägger någon hundralapp var, så har vi pengar till en renovering, sade Carl-Fredrik Wachtmeister.

Broarna skänktes till kungen av hemvärnet i slutet av 1990-talet och broarna invigdes av kung Carl XVI Gustaf själv.

Bromölla kommun har dragit sin vandringsled Lilla kungsleden över broarna – men just nu har broarna stängs av på grund av de senaste årens förfall.

Gruppen protesterar även mot att andra byggnader, som förvaltas av godset, står och förfaller, till exempel Årups slott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.