”Naturen och vi boende fick betala priset”

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Olle Svensson och Linda Ivarsson minns Rhoca gil-skandalen.

År 1997 går lantbrukaren Sven-Olle Svensson i en uttorkad bäckfåra på Hallandsåsen tillsammans med en SVT-reporter. Tunnelbygget dränerar åsen på vatten i rasande fart.

– Det är alldeles otroligt när man ser hur det ser ut, säger han och visar hur högt vattnet brukade stå. Fiskar ligger döda runtom.

År 2015 bor Sven-Olle Svensson kvar på gården i Lya på Hallandsåsens norra sida.

– Vi kontaktade kommunen, länsstyrelsen och skrev till och med till regeringen och det har vi inte fått svar på till den dag som i dag är, så att ingen brydde sig, säger Sven-Olle Svensson.

I oktober 1997 briserade Rhoca gil-skandalen. För att täta den läckande åsen användes ett kemiskt tätningsmedel med en giftig komponent som läckte ut i vattnet. Fiskar och kor dog.

– Då small det loss rejält och då fick även vi svar på vad vi frågat efter länge. Att det var en stor grundvattensänkning.

Fick inte leka i bäcken

För Linda Ivarsson som då var sex år, förändrades livet och leken i grannens bäck. Vadbäcken.

– Pappa kom hem en dag och sa att det var nåt skum i bäcken som han smakat på och att det var något gift och att vi inte fick lov att leka i bäcken längre.

Hon minns att även hennes föräldrars kor och häst drabbades och avlivades. Och den stora demonstrationen mot tunnelbygget.

– Många var missnöjda och hade frågor till de ansvariga och jag frågade när vi kunde få leka i vår bäck igen och det var ingen som visste vad de skulle svara och än i dag har jag inte fått svar på om det är okej.

En återgång till det normala

Den 8 december är det invigning av tunneln och den 13 december ska tågen börja rulla. Men ingen av dem vi träffar är särskilt pigga på att vara med på invigning, även om de är lättade att bygget nu är över.

– Jag kommer inte vara med och fira den men jag förstår folk som är glada efter alla år att de är färdiga, säger Linda Ivarsson.

– För det första är jag tacksam att de kommit igenom och att det är slut på allt det här, så att det ska återgå till det normala, säger Sven-Olle Svensson.

Men han tycker inte att tunnelbygget är värt priset som han tycker att naturen och de boende fått betala.

– Nej inte i min värld och jag tror många andra är frågande också till det här.

Kommer du att åka med tåget?

–Det är väl inte omöjligt, det har jag inte tagit ställning till men det är väl inte omöjligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.