Nio av tio skånska skolor bryter mot rökförbud

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har kollat 75 skolor i alla skånska kommuner. På 88 procent av skolorna förekom rökning. Vid några tillfällen sågs skolpersonal röka med elever.

Enligt tobakslagen ska skolgårdar vara rökfria. Men så ser det inte ut i Skåne. Länsstyrelsen har besökt skolgårdarna på 42 högstadieskolor och 33 gymnasieskolor i samtliga 33 skånska kommuner. På hela 88 procent av dem förekom rökning.

– Det är allvarligt att fler skolor inte lyckats uppnå kraven i lagen, särskilt eftersom lagen om rökförbud på skolgårdar funnits sedan 1994, säger Marie Pauly, alkohol- och tobakshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Rökte med elever

På en del skolor sågs till och med skolpersonal röka tillsammans med elever.

– 2012 gjorde vi en mindre undersökning av rökförbudet. Då sa skolpersonal att det är bra att röka med eleverna eftersom det skapar en bra kontakt. Som tur är är det inte riktigt så längre, men det finns fortfarande en stor okunskap och naivitet, säger Marie Pauly.

Det är rektorerna som ansvarar för att lagen om rökfria skolgårdar följs och kommunerna som har ansvar för tillsynen. Men där brister kommunerna, enligt länsstyrelsen.

– Kommunerna ska sköta tillsynen av skolgårdarna, alltså att åka ut och se hur det ser ut. Men det görs inte i tillräckligt hög grad, säger Marie Pauly.

Jobba långsiktigt

Men enbart tillsyn räcker inte. Kommunernas dorgförebyggare måste informera och jobba långsiktigt i skolorna.

– Nio av tio rökare börjar före de är 18 år, därför är det så otroligt viktigt att ungdomar inte röker under skoltiden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.