Nödrop från fiskebåt i Öresund – var troligtvis skämt

Uppdaterad
Publicerad

En fiskebåt larmade under fredagskvällen och befarades ha tagit in vatten någonstans mellan Köpenhamn och Landskrona. En stor insats drog igång, men ingen båt i nödläge påträffades och enligt danska försvaret rör det sig troligtvis om ett skämt.

Svensk och dansk sjöräddning inledde under fredagskvällen i en massiv insats i Öresund. Fem danska båtar och lika många svenska sökte på vattnet efter den båt som vid två tillfällen kallat på hjälp via en VHF-radio.

– Det var ett mayday från en fiskebåt som tog in vatten, men det var så svagt att vi inte ens hörde det, säger Carl-Johan Tyregård, vid Sjö- och flygräddningen i Göteborg, till Aftonbladet.

Vid klockan 22 hade dock ärendet stängts. Nödropet hade bara gått fram till danska master, men när man försökte få kontakt med båten för att få en position kom inget svar.

– Om det är på skämt så är det ju mycket resurser som går åt för att göra ingenting, säger vakthavande (som inte vill förekomma med namn) vid danska försvarets operationscenter till SVT Nyheter.

De två nödsignaler som kom in under fredagskvällen togs emot med två och en halv timmes mellanrum. Ett tiotal fartyg lär med största sannolikhet ha passerat den nödställda fiskebåten, men några sådana oservationer har inte kommit in överhuvudtaget, enligt den vakthavande:

– Det är mycket märkligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.