Scanner för en hel häst

Uppdaterad
Publicerad

Om din häst blir skadad kan du numera få hela djuret röntgat, oavsett var skadan sitter. Det är Regiondjursjukhuset i Helsingborg som med hjälp av donationspengar köpt in en giganstisk datortomograf.

Den så kallade CT-scannern leder till skonsammare vård och snabbare diagnoser.

När Sydnytt är på plats ska en ponny, som blivit halt på vänster bakben, röntgas.

Vajer i taket

Ponnyn blir sövd under stor övervakning och med hjälp av en vajer i taket hissas den närmare 400 kilo tunga hästen upp i luften, fastbunden i benen, och försiktigt ner på en luftfylld madrass.

Där får den kontrastvätska insprutad i bakbenet och hoven invirad så det inte ska komma smuts i röntgenapparaten. Hela tiden håller narkossköterskan uppsikt över hästens huvud.

Tredimensionell bild

– CT är egentligen som röntgen, det är röntgenstrålar. Skillnaden mot vanlig röntgen är att det är ett rör man kör in djuret i så man kan röntga runt om och får en tredimensionell bild, säger Mia Nilsson veterinär på smådjurskliniken.

– Sedan är det ju ett datorprogram som gör så att man kan titta på bilderna på många olika sätt. Man kan bland annat göra 3D-rekonstruktioner så man kan vända och vrida på skelettet och se hur det ser ut.

Även magnetröntgen

Scannern ingår i det nya bilddiagnostiska centret på Regiondjursjukhuset i Helsingborg som invigdes på tisdagen. Centret har även magnetröntgen, vanlig röntgen och ultraljud och allt är inrymt i nybyggda strålsäkra lokaler.

– SLU i Uppsala har också möjlighet att scanna sövda hästar, men jag tror vi är i princip världsunika med att vi kan scanna dels stående hästar och så har vi en big board scanner, alltså en scanner med extra stor diameter på scanningsfältet så vi kan scanna så långt upp som till bakknäet på stora vuxna hästar, berättar Mads Kristoffersen, överveterinär på hästavdelningen. Det tror jag inte finns någon annanstans i världen i nuläget.

Skonsammare vård

CT-scannern innebär även skonsammare vård. Istället för flera olika steg där man tidigare kanske till och med behövde skära i djuret för att kunna hitta skadan, så kan det nu räcka med en enda scanning.

– Vi har inte samma risker med infektioner som vid ett kirurgiskt ingrepp, narkosen är inte lika lång så risken för hästen är mindre. Och vi har redan insett att några av de hästar vi har scannat, där har vi kunnat undvika operation. Det har räckt med scanningen, berättar Mads Kristoffersen.

Överviktiga amerikaner

Men egentligen är inte den här apparaten framtagen för stora djur från början, utan för överviktiga amerikaner som inte fick plats i de vanliga CT-scannrarna. Mia Nilsson skrattar:

– Ja, det är väl så delvis, men mest säger man väl det för att det är lite roligt. Men framförallt är det cancerpatienter man använder CT-scannern på när det gäller människor.

Flera miljoner

Den nya apparaturen har kostat flera miljoner och finansierats av donationer. Men frågan är hur mycket pengar man kan lägga på husdjur egentligen?

– Människor lägger så mycket pengar på många olika saker, säger Mia Nilsson.

– Vissa tycker att det är jätteroligt att ha en fin bil och fixa den, andra tycker att det är viktigare att ha ett djur i familjen som är en familjemedlem, och jag kan tycka att ett djur tillför mycket mer än en bil till exempel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.