Foto: SVT

Dom i stor bluffhärva – hundratals lurade

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals småföretagare blev lurade av bolaget 118 108 i Skåne. Företagarna hotades med inkasso om de inte betalade för annonser på nätet – annonser som de inte beställt.

Från början åtalades totalt 22 personer från 118 108 för att ha lurat småföretagarna, och mer än 400 personer ska ha förmåtts att betala in sammanlagt 4,3 miljoner kronor.

Malmö tingsrätt dömde bolagets tre huvudmän till mellan tre och fyra och ett halvt års fängelse för bland annat grovt bedrägeri och grovt skattebrott. Men flera utpekade gick fria.

Av de resterande nitton personerna – som påståtts ha arbetat som säljare i bolaget – dömdes bara fyra till villkorlig dom och böter. Efter en rad överklaganden fortsatte mastodonträttegången till hovrätten, som meddelar sin dom i dag.

Kammaråklagare Anna Palmqvist har yrkat på att de tre huvudmännen ska dömas till längre fängelsestraff, samt att 5 säljare också ska dömas till fängelse.

– Det är ett så allvarligt brott som påverkar samhället i så hög grad att villkorlig dom för säljarna är en för låg påföljd, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.