Foto: Tittarbild: Ewert Nillsson

Ny kemikalie ska locka sniglar i fällan

Uppdaterad
Publicerad

En kemikalie som drar till sig andra mördarsniglar har upptäckts på SLU i Alnarp. Därmed ökar chansen att skapa en ny och betydligt effektivare fälla.

Mördarsniglarna ser ut att gå mot ett rekordår – och kommer att orsaka skador för miljonbelopp.

Nu kan forskare ha hittat en ny metod att ta död på trädgårdsmarodörerna.

– Förhoppningen är att kunna skapa en ny sorts fälla som kan fånga flera sniglar samtidigt. Vi har börjat i laboratoriemiljö men hoppas snart kunna testa den ute i verkligheten också, säger Abigail Walter vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp som arbetar med projektet.

Forskarna har upptäckt en kemikalie som mördarsnigeln utsöndrar och som drar till sig andra sniglar. Det medför att det kan samlas stora mängder mördarsniglar på ett och samma ställe.

– Det handlar om att identifiera kemikalien och med hjälp av den skapa en ännu effektivare fälla. Det kanske hade behövts ett år som detta, säger Abigail Walter.

Ökad efterfrågan

Rekordår för sniglar har också inneburit ett rekordår för försäljningen av befintliga fällor och bekämpningsmedel.

– Vi märker det tydligt. Efterfrågan på den typen av medel har ökat markant. Jag har hört att det till och med finns leverantörer som inte hinner med att producera i takt med vad kunderna vill ha, säger Lars Nilsson, butikschef vid Blomsterlandet på Backaplan i Göteborg.

Också försäljningen av myskankor – ett av få djur som har aptit på mördarsniglar – har ökat. På flera nätsajter erbjuds ankan som effektivt bekämpningsmedel. En uppfödare i Halland sålde nio av sina ankor på bara någon timme, uppger lokala medier.

Miljonskador

Den spanska skogssnigeln, som mördarsnigeln egentligen heter, har kommit för att stanna i den svenska naturen. Efter de tidigare ”snigelåren” 2007 och 2012 medförde en regnig maj att 2015 av allt att döma blir det mest snigelfyllda hittills.

-Nu har sniglarna hunnit bli så stora att de börjar lägga ägg och skapa nya generationer. Blir det lite mer regn under de närmaste veckorna gynnar det sniglarna och då kommer vi säkert att få se ett rekordår, säger Ted von Proschwitz, forskare och snigelexpert vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Skadorna på växter i trädgårdar och på kolonilotter uppgår enligt Ted von Proschwitz till miljonbelopp.

– Det blir dessutom ett trauma för dem som drabbas. Växter som man investerat pengar i och kanske arbetat med i flera månader som plötsligt är förstörda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.