Nya äppelsorter räcker längre

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska äppelodlingen växer kraftigt. Nya sorter och bättre kylrum gör att det nu går att köpa svensk äpplen även i april.

– Konsumenterna är mer medvetna om att svenska äpplen är himla goda, säger Gloria Nordlund, äppelodlare utanför Lund.

På 1990-talet fick odlare betalt för att minska antalet äppelträd. Idag är läget annorlunda. Äldre svenska sorter har till viss del ersatts av nya tåligare äppelsorter som håller sig längre. Men allra viktigast är de allt större syrefattiga kylrymmen där frukten kan lagras flera månader för att sen dyka upp i butik med bibehållen kvalitet någongång efter jul.

– Jag minns en kund som ringde från Stockholm och var väldigt förvånad när han fann mina äpplen i januari i en butik. Och de smakade likadant som när han plockat samma sort här i september, berättar Gloria Nordlund.

Dålig kunskap

Hon skulle dock önska att det fanns större kunskap om svenska äpplen i butikerna.

– Många vet bara att det finns röda och gröna äpplen, men det kan inte berätta om de olika sorterna.

Intresseorganisationen Äppelriket gör dock sitt bästa för att sprida kunskap om de svenska äpplenas fördelar och arbetar samtidigt för att odlarna ska få så bra betalt som möjligt. Många fruktodlare har också börjat förädla sina äpplen och skapa olika produkter.

Gloria Nordlund visar hyllor med ett 25-tal burkar och flaskor med marmelader, såser, äppelmust och äppelvinäger.

– Det är ett sätt att ta hand om äpplen som har någon skönhetsfläck. Om man skickar dem till musteriet kastas de bara.

Hon tror på fortsatt tillväxt för äppelodlingen i Sverige.

– Vårt klimat gör att äpplena blir goda. Det förstår konsumenterna alltmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.